dgs

Este perfect normal să ai emoții cu privire la trimiterea copilul tău la grădiniță. Ca și părinte, vrei să fii complet sigur că cel mic este complet pregătit pentru a-și face noi prieteni, pentru a se adapta la mediul dintr-o clasă și pentru a-și comunica nevoile într-un mod clar către educator. Însă, atunci când vine vorba de abilități și cunoștințe specifice, este important de știut că micuții care sunt bine pregătiți pentru primii lor ani de educație au o șansă mult mai mare de a se adapta și a avea succes în școală, ceea ce le va oferi un avantaj în viață. De aceea, mai jos am enumerat 3 lucruri pe care copilul tău trebuie să le știe înainte de a merge la grădiniță.

Să asculte și să urmeze instrucțiuni

Până la începerea grădiniței, majoritatea copiilor ar trebui să fie capabili să asculte și să urmeze instrucțiuni care presupun 2-3 etape. Îl poți ajuta pe copilul tău să se pregătească de aceasta prin atribuirea anumitor activități gospodărești. De exemplu, îl poți învăța să își strângă jucăriile după utilizarea acestora sau să te ajute să așezați masa pentru micul dejun în fiecare dimineață. Încearcă să îi atribui instrucțiuni care presupun 2 etape, precum strângerea jucăriilor și punerea acestora în cutie, și instrucțiuni care presupun 3 etape, precum așezarea lingurilor, a paharelor și a șervețelelor pe masă.

Să-și transmită nevoile

Copilul tău ar trebui să fie capabil să-și comunice nevoile cu ușurință, în special către învățătorul de la grădiniță. Astfel, încurajează-l să comunice în propoziții complete care să fie compuse din cel puțin 5-6 cuvinte, ca de exemplu „Aș dori niște apă, vă rog.” sau „Am nevoie de ajutor aici.” De asemenea, încurajează-l pe cel mic să explice felul în care se simte, fie că este vorba de o durere sau o dorință pe care acesta o are.

Să se îmbrace și să se hrănească singuri

Este important să-i asiguri copilului tău toate produsele de școală și grădiniță de care acesta va avea nevoie. Însă, tot atât de important este să îl înveți să fie independent în anumite activități de bază, odată cu începerea anilor de educație. De exemplu, copilul tău ar trebui să se simtă confortabil în a se îmbrăca singur, chiar dacă acest proces presupune utilizarea unor nasturi sau a unui fermoar. Tot la această vârstă, cel mic ar trebui să știe să își lege singur șireturile. De asemenea, acesta ar trebui să fie capabil să se descurce singur în a mânca ceea ce i se pune la pachet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *