laptop

Orice inovaţie în lumea tehnologiei este binevenită şi uşor acceptată de oameni, mai ales atunci când vine vorba de preferatele telefoane mobile, tablete sau calculatoare. Modelele deja îndrăgite dar cu funcţii mai complexe, web-cameră mai performantă, nuanţe mai îmbietoare şi mult mai multe aplicaţii ce urmează a fi explorate de fiecare dintre noi. Un lucru, însă, nu atât de entuziasmant este faptul cunoscut de toţi, cu cât un produs este mai performant, cu atât consumă o cantitate mai mare de energie şi în final bateria se descarcă prea uşor aşteptărilor noastre.

Pentru telefoane şi tablete există deja bateriile externe, nişte încărcătoare portabile şi foarte comode, la preţuri accesibile pentru toţi, care posedă capacităţi diferite în funcţie de mărime şi permite mai multe încărcări. Din nefericire, acest lucru nu se referă şi la laptopuri. Ne-am dori ca acesta să ţină la infinit fără necesitatea de a-l conecta la energie. Dar până tehnologia va ajunge la acest apogeu, putem urma sfaturile preţioase ale experţilor, care ne sugerează unele metode cu ajutorul cărora bateria laptopului personal, fără a-l conecta la un încărcător pentru laptop, va fi un pic mai rezistentă ca de obicei şi va funcţiona destul de bine.

laptop

Legea de căpătâi a fiecăruia trebuie să fie aceea că o baterie va ţine mai mult dacă vei avea grijă de ea. Dacă din start bateriile au o durată mai lungă de viaţă, atunci treptat aceasta se micşorează destul de mult şi destul de repede. Şi cum este mai simplu să cauţi vinovatul în altcineva, îţi pare straniu şi te întrebi ce se întâmplă, dai vina pe marca lui, pe faptul că ai dat nişte bani pe un produs nu prea bun, dar în final ajungi să înţelegi că de fapt şi tu te faci vinovat pentru faptul că aceasta îşi cam pierde din capacitate atât de vizibil.

Îl încărcăm cu măsură!

Totalitatea gadget-urilor secolului XXI utilizează baterii Litiu-Ion care nu sunt pretenţioase la îngrijire. Aşa că ar trebui să începi de la faptul că o baterie încărcată permanent la 100 % o va afecta treptat. Ce nu ai întreprinde, nu vei putea evita faptul că aceasta succesiv va scădea peste jumătate din capacitatea originală. Şi pentru a te mai bucura de un volum de stocare la un nivel ridicat, pentru cât mai multe cicluri de reîncărcare, este de preferat ca aceasta să nu fie ţinută la încărcat zi şi noapte şi ca să dureze în timp, specialiştii ne sugerează proporţia ideală între 80% încărcare şi 40% descărcare, nici mai mult nici mai puţin.

Atenţie la factorii climaterici!

Deşi bateriile pe litiu-ion sunt cele mai preferate pentru practic orice dispozitiv electronic, încă nu sunt atât de apte să lupte cu condiţiile climaterice. Temperaturile ridicate sunt un adevărat inamic care dăunează bateriei şi afectează buna funcţionalitate a ei. Acestea nu trebuie menţinute în condiţii extreme de căldură, se recomandă sub 25°C, deoarece sunt foarte sensibile la soare şi riscă să se supraîncălzească, producând aşa numita „căldură reziduală”, care se transmite bateriei şi care o deteriorează în totalitate.

O luminozitate mai redusă!

Deasemenea, un mod de economisire a bateriei pe care îl ai la îndemână se află chiar în calculatorul tău. Dacă nu ştiai, află că ecranul consumă foarte multă energie şi din acest motiv reducerea luminozităţii la laptopul tău este un sfat de preţ. Dacă laptopul tău îţi permite setarea luminii ecranului ar fi foarte bine să o menţii la cel mai jos nivel, în aşa măsură ca să fie suficient să vezi clar ecranul.

Modul „Sleep” sau „Hibernate”

Aceste funcţii au ca scop să economisească energia, după care îţi poţi relua activitatea foarte simplu. Dacă pentru ceva timp nu ai nevoie de laptop alege una din funcţiile date şi laptopul tău pentru ceva timp se va odihni. Modul „Sleep” (somn) permite întreruperea pentru câteva ore şi se caracterizează prin faptul că sistemul de operare rămâne activ, dar utilizează mai puțină energie în comparaţie cu modul normal. Cât despre „Hibernate” (hibernare), sistemul de operare ce utilizează cele mai puține resurse de energie şi poate fi utilizat atunci când nu vei folosi calculatorul pentru o lungă perioadă, ore sau chiar zile, fără a avea necesitatea de a-l încărca. Genialul se află în faptul că întreaga activitate este salvată într-un fișier special, ceea ce îi permite să utilizeze minimul de energie posibil.

Optăm şi pentru economie setată!

Putem economisi energia bateriei utilizând setările proprii ale dispozitivului. Urmează câţiva paşi simpli: accesează „Control Panel”, apoi „Harware and Sound” , după care „Power options”. Vei seta „Change battery settings” şi vei opta pentru funcţia pe care o doreşti , adică „Power Saver” sau „Balanced plan”. Prima, (Power Saver), bateria se va descărca mai puţin în comparaţie cu modul normal, iar funcţia „Balanced” este recomandată pe motiv că foloseşte energia într-un mod echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *