1

Se apropie cele mai așteptate sărbători sau evenimente unice din viața voastră? Atunci la sigur vă gândiți să le organizați cât mai spectaculos. Un instrument care v-ar ajuta în acest sens sunt focurile de artificii și petardele. Ele vă vor transforma petrecerea în una de neuitat, fiind un mod minunat de a sărbători ocazii speciale și festivități precum Anul Nou, Crăciunul, jubileul, căsătoria etc. Cu toate acestea, focurile de artificii prezintă anumite riscuri, iar pentru a asigura o sărbătoare fără pericole e obligatoriu de a respecta procedurile de siguranță. Așadar, dacă ați decis să luminați cerul în diverse culori, asigurați viața dumneavoastră și a celor din jur, cunoscând și respectând măsurile de siguranță la utilizarea focurilor de artificii.

1

În acest articol vom aborda subiectul riscurilor legate de utilizarea focurilor de artificii și petardelor, dar și acțiunile de prevenire a lor.


Pericol fizic


Unul dintre cele mai evidente riscuri la utilizarea focurilor de artificii și petardelor este faptul că ele pot cauza vătămări fizice semnificative și leziuni acute. De obicei, ele sunt legate de aplicarea focurilor de artificii în spații restrânse sau practici nesigure. Acest lucru poate fi, de asemenea, cauzat de o lipsă de cunoștințe, și anume cum să aprindem un foc de artificii în condiții de siguranță. Iată câțiva indici care vă vor ajuta să evitați sau să depășiți situațiile de pericol:

  1. Cumpărați articolele pirotehnice din asociații licențiate în acest domeniu;
  2. Depozitați-le într-un loc uscat, răcoros, inaccesibil pentru copii;
  3. Asigurați-vă că audiența se află la distanța corespunzătoare de la locul în care se vor seta focurile de artificii;
  4. Dacă ați observat că un foc de artificii nu s-a aprins corect sau nu se stinge, lăsați-l să se răcească înainte de a merge pentru a-l ridica;
  5. Nu luați niciodată un foc de artificii până când un profesionist sau un expert consideră că este sigur să faceți acest lucru.

Incendii


Incendiile sunt un risc imens când merge vorba de festivități mari precum Crăciunul, Anul Nou sau Nunta. E nevoie de câteva secunde ca să rămânem fără proprietate, iar viața noastră și a celor dragi să fie pusă în pericol. Cauza esențială a incendiilor inițiate de focurile de artificii este spațiul insuficient.  Dacă nu se respectă regula spațiului, apare riscul de a lovi un copac sau o clădire din apropiere. Iată de ce poliţia română interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24:00 şi 6:00, la o distanţă mai mică de 50 de metri de la casele de locuit cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri.


Accidente


2

Utilizarea articolelor pirotehnice poate cauza, în aceeași măsură, și daune la nivel de infrastructură. Acest lucru ar putea fi cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile și, din nou,  spațiu insuficient. În mod ideal, e nevoie de un spațiu larg deschis, suficient de departe de clădiri, parcuri, cartiere de locuit. De asemenea, dacă vremea nu pare a fi în favoarea Dumneavoastră, cea mai rațională decizie ar fi să renunțați la aplicarea focurilor de artificii pentru a oferi siguranță publicului, dar și pentru a nu aduce daune societății și mediului înconjurător.

Aceste trei riscuri nu sunt singurele probleme cauzate de focurile de artificii, dar ele sunt cele mai frecvente. Pentru a le evita, nu uitați că viața și sănătatea omului are prioritate. Fiți pregătit și informat ca să nu finalizați ceremonia cu eșec, ci să creați o atmosferă de vis pentru invitații Dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *