copil alergand

Milioane de copii din întreaga lume sunt atrași de calculator ca de un magnet. Părerile specialiștilor în domeniu sunt împărțite atunci când discută despre acest subiect. În timp ce unii sunt convinși că psihicul copiilor este influențat în mod negativ de calculator, alții sunt de părere că tehnica progresistă îi ajută pe cei mici să se dezvolte multiaspectual. Totuși, pentru că e mai simplu să protejezi decât să tratezi, îți propunem 10 sfaturi utile pentru a-l apăra pe copilul tău de efectele nocive ale calculatorului.

1. Asigură-te că între ochii copilului tău și ecranul calculatorului este o distanță optimă.


copil la calculator


Specialiștii recomandă ca distanța dintre ochi și monitor să nu fie mai mică de 50 cm. Un alt detaliu important este să ajustezi înălțimea scaunului pe care stă micuțul tău, astfel ca raza privirii să fie direcționată cu 15 cm mai sus de centrul ecranului.

2. Sugerează-i să facă în mod regulat pauze scurte.

Unul dintre cele mai frecvente sfaturi oferite de către specialiștii în domeniu, este ca după fiecare 30 de minute de stat la calculator, copilul ar trebui să ia o pauză de cel puțin 5 minute.

3. Oferă-i siguranță online

Pentru a avea certitudinea că atunci când lipsești de acasă, copilul tău este în siguranță în fața calculatorului, creează-i o grilă cu site-uri sigure, cu certificate de securitate SSL. Poți utiliza setările browser-ului pentru a filtra adresele la care poate să aibă acces copilul.

4. Ai grijă la reclamele care pot să apară pe diferite site-uri.

Un pericol real pentru copilul tău în reprezintă reclamele pop-up care apar automat atunci când deschizi un site neutru. Dacă în cazul site-urilor de știri, aceste reclame de cele mai multe ori sunt filtrate, pe site-urile neutre acestea pot avea caracter pornografic, sau pot să instige la violență. Instalează o aplicație care blochează pop-up-ul.

5. Mergi pe ideea unui control parental


om cu laptop


Aplicațiile de control parental sunt multe, diverse și în mare parte gratuite. Pe lângă faptul că îți vor permite să monitorizezi activitatea online a copilului tău, aceste programe îți vor oferi liniște atunci când ești plecat de acasă. Unde mai pui că unele aplicații îți trimit și notificări prin mesaj, ori de câte ori micuțul tău calcă pe un teren interzis.

6. Învață copilul cum și de ce trebuie să-și păstreze identitatea pe internet


mama cu copilul


Explică-i micuțului tău că internetul poate fi extrem de periculos. Spune-i să nu publice pe rețelele de socializare fotografii personale. De asemenea, fă-l să înțeleagă că numele, adresa, numărul de telefon, școala la care învață sunt informații secrete, pe care nu ar trebui să le plaseze pe internet.

7. Locul computerului nu e în camera copilului

Ține minte: atâta timp cât calculatorul este amplasat în camera copilului, pericolele la care acesta este expus sunt mult mai mari. Găsește-i un loc într-o cameră comună, unde petrec timp atât copiii cât și adulții.

8. Optează pentru o versiune completă de antivirus

Această achiziție îți va permite să restricționezi accesului copilului tău la conținutul nociv din spațiul virtual, dar și să lungești viața calculatorului din casa ta. Pentru că, din păcate, versiunile gratuite îți vor proteja computerul doar de unii viruși, o versiune contra-plată îți va pune la dispoziție setări care vor minimaliza non-stop accesul la paginile nedorite.

9. Și jocurile online pot fi periculoase

Discută cu copilul tău despre jocurile pe calculator care îi sunt pe plac. Încearcă să te documentezi, află mai multe despre acestea. Un alt indiciu este să vezi care este ratingul unui anumit joc. Asta te va face să înțelegi cât de înalt este gradul de violență al jocului dar și pentru ce grupă de vârstă este recomandat.

10. Oferă-i alternative


copil alergand


Copilul tău nu va avea timp de computer, dacă îi vei oferi alternative. Înscrie-l la cercuri sportive, de dans, de creație. Petrece mai mult timp cu el. Invită-l la o plimbare cu bicicleta în parc. Vei reduce semnificativ influența negativă a tehnologiei asupra lui și vei consolida relația dintre voi.

Toate lucrurile sunt bune dacă au măsură. Nu-i interzice copilului tău să folosească calculatorul. Comunică cu el, explică-i care sunt beneficiile și riscurile, și încearcă să-l faci să aibă încredere în tine. Până la urmă, tu deții cheia siguranței copilului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *