19.3 C
București
AcasăEconomieA crescut numărul falimentelor. Este la cel mai ridicat nivel din 2015...

A crescut numărul falimentelor. Este la cel mai ridicat nivel din 2015 încoace


În al doilea trimestru al anului 2023, numărul declarațiilor de faliment în rândul afacerilor din Uniunea Europeană a cunoscut o ascensiune semnificativă, înregistrând o creștere de 8,4% față de trimestrul anterior. Această cifră a atins cel mai înalt nivel începând cu colectarea datelor în 2015, conform informațiilor publicate de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) în ziua de joi.

În perioada aprilie – iunie 2023, am remarcat a șasea creștere consecutivă a numărului de declarații de faliment. Pe de altă parte, în ceea ce privește înregistrările de noi companii, datele furnizate de Eurostat relevă o ușoară scădere de 0,6% în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent, când se înregistrase o creștere de 2%. Mai interesant este că în întregul an 2023, numărul înregistrărilor de noi companii a depășit nivelurile înregistrate în perioada 2015 – 2022.

Dacă aruncăm o privire asupra domeniilor de activitate, constatăm că toate sectoarele economiei au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu cele trei luni anterioare. Cele mai semnificative creșteri ale numărului de falimente s-au înregistrat în:

  • Serviciile de cazare și alimentație publică, cu o creștere de 23,9%.
  • Transportul și depozitarea, cu o creștere de 15,2%.
  • Educația, sănătatea și activitățile sociale, cu o creștere de 10,1%.

Raportând la perioada pre-pandemie, adică trimestrul patru din 2019, în intervalul aprilie – iunie 2023, numărul declarațiilor de faliment în UE a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei. O creștere remarcabilă a fost observată în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică, cu o creștere de 82,5%, și în sectorul transportului și depozitării, cu o creștere de 56,7%.

În contrast, în al doilea trimestru din 2023, doar două sectoare ale economiei au înregistrat un număr mai mic de falimente față de perioada pre-pandemie (trimestrul patru din 2019): industria, cu o scădere de 11,5%, și construcțiile, cu o scădere de 2,7%. Aceste evoluții conturează un tablou complex al realității economice actuale.

Ultimele articole

Explorați mai mult