3.6 C
București
AcasăEconomieBecurile led sunt bune, dar alege-le cu mare atenție!

Becurile led sunt bune, dar alege-le cu mare atenție!

Mulți oameni se mai întreabă încă nedumeriți cu ce sunt mai bune lăudatele becuri led și ce oferă ele suplimentar, față de becurile clasice.

În primul rând, becurile cu LED îți oferă libertate și confort. Nu îți mai faci griji cu privire la economisirea energiei electrice: când becul consumă 7 watti și nu 60, pur și simplu nu îl poți opri. Deci chiar ai parte de libertate financiară!

Nu este nevoie să îți mai faci griji nici cu privire la înlocuirea becurilor arse. Lămpile cu LED-uri nu se ard (mai exact, aproape că nu se ard, având un termen de garanție de minim doi – trei ani).

Și în final, economiile. Acum, factura medie de energie electrică a unei familii este mult mai mică acum decât în trecut, deși costul kilowatt-ului tot crește.

Lămpile cu LED-uri bune oferă aceeași lumină confortabilă ca și lămpile cu incandescență și nu poți distinge lumina lor de lumina lămpilor cu incandescență.

Nu le trata totuși ca niște simple consumabile. Le cumperi pentru mult timp, deci sunt asemeni unor gadgeturi. Sau tratează-le la fel ca pe candelabrul sau lampa de birou pe care le comanzi online. Nu de alta, dar cel mai probabil într-o zi, în viitor, le vei înlocui împreună sau și mai și, vei schimba corpul de iluminat, iar becurile cu leduri le vei  pune la noile surse de lumină pe care ți le vei monta în casă. Asta pentru că ele vor fi în continuare funcționale.

Totuși, nu exagera! Lămpile cu LED-uri albe, cu temperatura rece mai ales,  prezentate de mulți producători drept „ultimul țipăt” în materie de iluminare, transformă noaptea în zi, agravând poluarea luminoasă (da, există și așa ceva!), iar efectele asupra sănătății oamenilor și asupra vieții animalelor și plantelor este una dezastruoasă.

Ledurile albe care simulează lumina zilei dacă sunt puse afară transformă radical peisajul nocturn. Mai ales dacă sunt instalate aberant, fără a ține cont de efectele lor asupra sănătății umane, ecosistemelor și mediului în general. 

Cu atât mai mult în casă preferă leduri cu temperatura mai caldă, nu rece, ca lumina de supermarket. Lumina albă de tip led are în compoziția sa o lungime de undă albastră foarte pronunțată care, în comparație cu alte lumini, conduce la producția redusă de melatonină, hormonul somnului care se declanșează pe măsură ce ziua se întunecă. Privarea de somn poate crește riscul de depresie, obezitate, diabet și potențează cancerul de origine hormonală (inclusiv cancer de sân și prostată). Așa încât, încă o dată, mare atenție la lumina din locuință pe care o alegi!

S-au făcut chiar studii și s-a concluzionat că la păsările migratoare, excesul de iluminat exterior, pe bază de astfel de lumini, le dezorientează, le amețește.

Pe site-urile de știri chiar s-au difuzat informații extrem de interesante despre germani, care au redus în unele localități  iluminatul stradal, deoarece numărul insectelor a scăzut prea mult, ca și când s-ar fi folosit pesticide. Doar păianjenii se pare că rezistă (temporar) de cantitatea prea mare de lumina artificială, care atrage insectele și le pot prinde în plasele lor.

Alege așadar becuri led mai degrabă becuri led galben-portocalii sau de culoarea mierii, deoarece îți vor oferi o lumină mai confortabilă pentru ochi.

Ultimele articole

Explorați mai mult