23.5 C
București
AcasăEconomieBNR se așteaptă la o inflație de 8,9% la finalul lunii septembrie

BNR se așteaptă la o inflație de 8,9% la finalul lunii septembrie

Banca Națională a României (BNR) se așteaptă la o inflație de 8,9% la finalul lunii septembrie, conform datelor publicate de instituție. De asemenea, pentru finalul întregului an, BNR proiectează o inflație de 7,2%, cu un interval de incertitudine de +/- 1 punct procentual. Aceste estimări oferă o perspectivă asupra direcției în care se îndreaptă inflația în economie și pot influența politica monetară și deciziile economice la nivelul guvernului și băncii centrale. Este important să se continue monitorizarea acestor cifre și a comunicării oficiale din partea BNR pentru a înțelege mai bine evoluția inflației și posibilele implicații asupra economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a subliniat că prognoza inflației prezentată de bancă este influențată de mai multe incertitudini, dintre care una importantă este legată de programul de taxare propus de Coaliția PSD-PNL. Aceasta ar putea avea efecte semnificative asupra economiei și, implicit, asupra inflației.

Isărescu a menționat că nu se cunoaște încă în detaliu cum va arăta acest program de taxare și cum vor funcționa măsurile de plafonare a adaosului comercial. Această incertitudine generează variații în prognoza de inflație, care poate oscila atât în sus, cât și în jos, în funcție de implementarea acestor măsuri.

Guvernatorul a relatat și că, în cadrul unui seminar internațional la Dubrovnik (Croația), organizat cu sprijinul FMI, s-a auzit un avertisment cu privire la posibilitatea ca inflația să crească în tandem cu majorarea costurilor salariale. Această formă de inflație poate fi dificil de gestionat și este considerată destul de periculoasă din perspectiva combaterii sale.

În concluzie, Isărescu subliniază că sunt multiple incertitudini care pot afecta evoluția inflației și că avertismentele venite de la experți internaționali indică că situația nu este specifică doar României, ci poate afecta în general țările europene.

Ultimele articole

Explorați mai mult