32.8 C
București
AcasăEconomieCât mai aveți la dispoziție pentru a vă cumpăra vechime în muncă

Cât mai aveți la dispoziție pentru a vă cumpăra vechime în muncă

Termenul limită pentru persoanele din România care doresc să achiziționeze vechime în muncă pentru a se califica pentru pensia pentru limită de vârstă sau anticipată este stabilit până la sfârșitul lunii curente.

Conform prevederilor legale, cei care nu îndeplinesc cerințele pentru stagiul de cotizare pot alege să contribuie la sistemul de asigurări sociale prin plata contribuțiilor pentru o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Această opțiune a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență 163/2020 și a fost ulterior modificată prin Legea 168/2021, potrivit informațiilor de pe HotNews.ro.

Baza lunară folosită pentru calculul contribuției de asigurări sociale este determinată de venitul lunar asigurat stipulat în contractul de asigurare socială. Această sumă nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data semnării contractului de asigurare socială.

Datorită majorării salariului minim la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2023, contribuția pentru achiziționarea de vechime în muncă a crescut la 750 de lei, față de 638 de lei în 2022.

De exemplu, dacă cineva dorește să achiziționeze 1 an de vechime, va trebui să plătească 9.000 de lei. Potrivit legislației, plata contribuției de asigurări sociale poate fi efectuată fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

Dacă, până la data de 31 august 2023, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată integral, stagiul de cotizare va fi considerat în funcție de suma plătită.

Procedura de plată a contribuției de asigurări sociale poate fi realizată prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau prin intermediul unui mandatar desemnat de aceasta printr-o procură specială.

Ultimele articole

Explorați mai mult