21.6 C
București
AcasăLifestylePrimele imagini 3D cu Soarele

Primele imagini 3D cu Soarele

Oamenii de stiinta au reusit sa obtina primele imagini 3D cu Soarele, noua tehnologie urmand sa-I ajute pe acestia sa previzioneze furtunile solare distructive, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.

Imaginile au fost obtinute cu ajutorul unei navete lansate de NASA, cu ajutorul careia au fost redate imaginile care vor duce la imbunatatirea previziunii fenomenelor meteo din spatiu.

Fenomenele meteo care se manifesta violent deriva din atmosfera soarelui, numita si coroana, care poate afecta activitatea satelitilor, comunicarea radio si retelele de electricitate de pe Pamant.

Una din preocuparile principale ale cercetatorilor este supravegherea emiterii din atmosfera solara a gazelor incarcate cu electricitate, numita plasma. Un nor format din emisii ale coroanei solare poate contine miliarde de tone de plasma, care se deplaseaza cu un milion de mile pe ora.

Emisiile directionate catre Pamant intra in campul magnetic al planetei, unde se pot descarca energie si particule. Acest lucru duce la aparitia furtunilor magnetice, care pot supraincarca echipamentele alimentate cu curent electric si provoaca furtuni de radiatii care afecteaza satelitii.

Impotriva unor asemenea fenomene exista metode de precautie, dar este nevoie de o previziune exacta asupra a ceea ce urmeaza sa se intample.

Camerele montate pe naveta care a transmis imaginile 3D in premiera au posibilitatea de detecta eventualele furtuni solare, cu pana la o zi sau cateva ore inainte.

Ultimele articole

Explorați mai mult