21.6 C
București
AcasăEconomieTraiul cu un coleg de cameră - Pro și contra

Traiul cu un coleg de cameră – Pro și contra

Anii de studenție reprezintă una dintre cele mai frumoase și importante perioade din viață fiecărui om. De cele mai multe ori, provocările acestei noi etape sunt legate de faptul că cei mai mulți tineri urmează cursurile unei facultăți departe de casă. Nu este deloc ușor să gestionezi un anumit buget pentru mâncare, haine, cărți, distracție, taxe, chirie. În plus, întotdeauna apar o mulțime de cheltuieli neprevăzute pe lângă cele uzuale.

Dacă nu îți dorești să stai la cămin sau pur și simplu nu ai reușit să prinzi un loc acolo, trebuie să te orientezi spre închirierea unui apartament. Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o iei într-o astfel de situație este aceea de a locui singur sau cu un coleg de cameră. Iată câteva dintre argumentele pro și contra care te-ar putea ajuta să iei o hotărâre înainte de a semna un contract de închiriere

Avantajele de a locui cu un coleg de cameră

Poate că ți-ai dori o aventură pe cont propriu, însă există multe motive bune pentru a avea un coleg de cameră.

  • Nu vei fi singur: Dacă ai un coleg de cameră, nu îți vei face niciodată griji că te simți singur. Este reconfortant să știi că indiferent de ceea ce ți s-a întâmplat într-o zi, poți veni acasă la cineva care te va asculta și îți va împărtăși bucuria sau supărarea. În plus, traiul cu un coleg de cameră poate fi foarte distractiv, mai ales dacă ajungeți să vă împrieteniți. Astfel, vei avea cu cine să împarți mesele sau să vizionezi un film ori să organizezi petreceri și să ai o viață socială activă.
  • Ai mai mult ajutor: Traiul cu un coleg de cameră înseamnă împărțirea responsabilităților și mai mult confort. Nu trebuie să îngrijești de unul singur un întreg apartament. Vei avea ajutor în ceea ce privește curățenia, amenajarea, cumpărăturile zilnice. Ți-ai uitat cheile? Nici o problemă, colegul tău de cameră va fi acasă în zece minute. Îți lipsește ceva? Te poate ajuta să găsești obiectul pierdut. A avea un coleg de cameră este ca și cum ai avea o a doua pereche de mâini.
  • Vei economisi bani: Ai semnat deja un contract de închiriere apartament? Atunci știi și care sunt costurile. Toată această sumă se împarte în două atunci când ai un coleg de cameră. Poți închiria un apartament mai mare, cu mai mult spațiu, într-o zonă dorită, fără să te gândești că nu îți poți permite să plătești singur chiria. Apoi, vei împărți și cheltuielile cu facturile la utilități, costul alimentelor sau al produselor consumabile, banii pentru mobilier. Portofelul tău îți va fi recunoscător pentru alegerea făcută!
  • Câștigi un prieten: Dacă nu cunoști deja persoana cu care vei locui, sunt șanse foarte mari să deveniți buni prieteni. Colegul tău de cameră se poate potrivi stilului tău și va deveni un camarad de nădejde pe care te poți baza oricând ai nevoie.

Dezavantajele de a locui cu un coleg de cameră

Indiferent de beneficiile pe care le are traiul cu un coleg de cameră, pentru multe persoane dorința de a fi singure este mult mai puternică. Așa că nu îți recomandăm să împarți locuința cu o altă persoană dacă:

  • Ai nevoie de intimitate: Dacă îți dorești un stil de viață liniștit și preferi să ai în preajmă cel mult un animal de companie, atunci este mai bine să trăiești singur. Vei avea parte de toată intimitatea de care ai nevoie, poți să faci tot ceea ce îți dorești și atunci când vrei asta. De exemplu, poți avea oricând musafiri, poți veni foarte târziu noaptea ori să pleci dis-de-dimineață fără să îți faci griji că vei deranja pe cineva.
  • Nu îți dorești probleme: Cu toate că traiul cu un coleg de cameră în anii de studenție poate fi plin de satisfacții, există și o mulțime de probleme care ar putea apărea. Comunicarea este foarte importantă pentru a consolida relația dintre voi.  Cu siguranță vor fi diferențe de opinie, conflicte legate de stilul de viață sau probleme financiare pe care trebuie să le gestionați. Dacă nu ești o persoană foarte cooperantă, singura modalitatea de a scăpa de astfel de situații este să locuiești singur.
  • Vrei casa ta și regulile tale: A trăi singur înseamnă că ești maestrul necontestat al întregii case. Așadar, nu trebuie să îți faci griji că vei fi nevoit să faci compromisuri. Ai libertatea de a decora locuința așa cum crezi de cuviință, poți stabili propriile reguli în ceea ce privește curățenia sau plata utilităților și nu va fi nimeni care să se împotrivească.
  • Nu vrei să împarți: Când ai un coleg de cameră înseamnă că îți împarți viața cu o altă persoană. Nu toți oamenii acceptă că trebuie să împartă cu altcineva baia, canapeaua, televizorul sau tot ceea ce se află în frigider.

Atunci când este nevoie să decizi dacă vei locui singur sau cu un coleg de cameră este important să ții cont atât de beneficii, cât și de dezavantaje. Unul din principalele motive pentru care oamenii aleg să trăiască cu un coleg de cameră este partea financiară. Într-adevăr, nu este deloc simplu să ai o astfel de  responsabilitate. Trebuie însă să hotărăști care este cea mai bună variantă pentru stilul tău de viață și cum decizia pe care o vei lua îți va influența experiența într-o nouă locuință.

Ultimele articole

Explorați mai mult