21.6 C
București
AcasăCasa & GradinaCare sunt principalele metode de evaluare imobiliara

Care sunt principalele metode de evaluare imobiliara

Una dintre cele mai importante caracteristici ale detinerii unei proprietati ce poate fi vanduta sau inchiriata este valoarea sa. Inainte de a ne indrepta spre principalele metode de evaluare imobiliara, este important sa intelegem importanta valorii unei proprietati.

De ce este importanta evaluarea imobiliara

Evaluare proprietati imobiliare este un concept cheie in investitiile imobiliare. Daca nu cunoasteti valoarea investitiei intr-o proprietate, nu veti sti cat de mult sa platiti chiria sau cat sa platiti impozitele pe proprietate. Estimarea acestor doua cifre, impreuna cu altele precum asigurarea proprietatii, nu este posibila fara a cunoaste valoarea imobilului.

Deci, cum aflati valoarea unei proprietati? Raspunsul este printr-o evaluare la domiciliu. O evaluare imobiliara reprezinta o opinie profesionista cu privire la valoarea unui activ imobiliar la un moment dat. Un evaluator este un profesionist care evalueaza valoarea unei proprietati. Conditiile de piata, locatia si o varietate de alti factori influenteaza valoarea de piata corecta.

Compararea altor tranzactii

Cea mai populara metoda de evaluare imobiliara este abordarea comparativa a vanzarilor. Aceasta evaluarea se face prin compararea unei proprietati imobiliare cu alta similara in ceea ce priveste preturile de vanzare. Totusi, nu toate proprietatile pot fi comparate. Imobilele pot fi comparate doar daca sunt foarte asemanatoare si au fost vandute in cursul aceluiasi an, in conditii similare de piata.

In general, in cadrul acestei metode sunt comparate trei sau patru imobile. Pentru ca aceasta metoda sa fie cat mai exacta se ia in calcul alti factori: locatia, aspectele fizice ale proprietatii, numarul de camere, starea imobilului, imbunatatirile etc. De asemenea, se tine seama de vechimea imobilului, precum si de conditiile pietei in timpul achizitiei.

Abordarea costurilor

O a doua abordare din principalele metode de evaluare imobiliara este abordarea bazata pe costuri. Asta inseamna ca un investitor imobiliar nu ar trebui sa cumpere un imobil la un pret mai mare decat cel necesar pentru construirea unui imobil similar.

Metoda de capitalizare a veniturilor

Abordarea finala a metodelor de evaluare a proprietatii este abordarea capitalizarii veniturilor. Aceasta metoda este valabila pentru proprietati precum cladiri de apartamente, proprietatile comerciale si casele multifamiliale.

Valoarea de piata a proprietatilor imobiliare este determinata pe baza capacitatii proprietatii de a genera venit. Abordarea prin capitalizarea venitului se bazeaza pe principiul anticiparii, conform caruia valoarea este creata de beneficiile viitoare anticipate .

Ultimele articole

Explorați mai mult