19.6 C
București
AcasăDiverseRăceala comună la bebeluși - simptome, tratament, prevenție

Răceala comună la bebeluși – simptome, tratament, prevenție

Răceala comună reprezintă o infecție de tract respirator superior (gât și nas), cauzată de un virus. Pentru că sistemul imunitar al bebelușilor este încă în plină dezvoltare, aceștia sunt mai predispuși la infecțiile respiratorii. În primul an de viață, se estimează că sugarii pot răci de 6 până la 8 ori (1). 

La apariția simptomelor de răceală, se recomandă vizita la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Descoperă cum se manifestă răceala comună la bebeluși și ce presupune tratamentul!

Simptomele răcelii la bebeluși

Primele simptome de răceală la bebeluși sunt congestia nazală (nas înfundat) și rinoreea (secreții nazale clare, care pot deveni galbene sau verzui) (1). 

Alte simptome care pot apărea în cazul bebelușilor sunt:

  • strănut;
  • tuse;
  • iritabilitate;
  • apetit redus sau dificultăți de alăptare;
  • tulburări de somn;
  • febră (1). 

Diagnostic și tratament

Este important ca bebelușul să fie consultat de un medic, pentru a exclude prezența unei infecții grave, cum ar fi pneumonia. În cazul sugarilor cu vârsta sub 3 luni, este esențial să fie consultați cât mai curând după ce simptomele apar (2). 

Nu există tratament pentru vindecarea răcelii comune. Aceasta trece de la sine în aproximativ 10 zile, deși tusea poate persista mai mult. Nu se administrează antibiotice, deoarece acestea nu distrug virusurile (2). 

În general, este contraindicată administrarea medicamentelor fără prescripție medicală în cazul bebelușilor. Paracetamolul și ibuprofenul se pot utiliza pentru reducerea febrei doar la recomandarea medicului, în urma consultației (2).

Recomandări pentru ameliorarea simptomelor

Următoarele măsuri vor ajuta la ameliorarea simptomelor în cazul bebelușului tău:

  • curăță-i secrețiile nazale: folosește o pompă nazală sau un aspirator nazal pentru bebeluși, pentru a îndepărta mucusul care îi îngreunează respirația (2);
  • folosește picături nazale saline: acestea se utilizează cu acordul medicului și au scopul de a fluidifica secrețiile nazale. După aplicarea acestor picături, nasul trebuie curățat cu ajutorul aspiratorului nazal (2);
  • oferă-i hidratare: este important ca bebelușul să rămână bine hidratat, iar sursa de lichide trebuie să fie laptele matern sau formula de lapte. Nu este necesar, însă, să consume o cantitate mai mare decât de obicei (2);
  • folosește un umidificator: creșterea umidității aerului ajută la reducerea congestiei nazale și îmbunătățirea respirației (2). 

Prevenția răcelii comune la bebeluși

Cei mici sunt mai predispuși la contactarea unei infecții, așa că trebuie să iei măsurile necesare pentru a reduce acest risc!

  • Spală-te pe mâini înainte de a hrăni bebelușul! Folosește un dezinfectant pentru mâini, dacă nu ai la dispoziție apă și săpun! Dacă ai un copil mai mare, învață-l și pe el aceste măsuri de igienă!
  • Nu permite persoanelor cu simptome de răceală și gripă să ia contact cu bebelușul tău!
  • Evită plimbările în spațiile publice aglomerate în primele luni de viață ale copilului!
  • Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele, jucăriile și suzetele!
  • Strănută sau tușește într-un șervețel, apoi aruncă-l și spală-te bine pe mâini! (1)

Prin urmare, răceala comună este o infecție respiratorie frecventă în primul an de viață. Adresează-te medicului pentru un diagnostic corect și ia în considerare metodele de prevenție!

Referințe: 

  1. “Common Cold in Babies – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold-in-babies/symptoms-causes/syc-20351651.
  2. “Common Cold in Babies – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold-in-babies/diagnosis-treatment/drc-20351657.‌

Ultimele articole

Explorați mai mult