19.7 C
București
AcasăAfaceriSecuritatea la locul de muncă, o problemă importantă în atenția companiilor

Securitatea la locul de muncă, o problemă importantă în atenția companiilor

Siguranța la locul de muncă este o adevărată știință care are ca obiectiv asigurarea protecției lucrătorilor, în scopul de a reduce accidentele de muncă și bolile profesionale.

Sănătatea și siguranța lucrătorilor nu au fost niciodată atât de sus pe ordinea de zi a guvernelor. Legislația națională, precum și convențiile și tratatele internaționale trebuie ca să respecte nevoile actuale ale lucrătorilor în ceea ce privește sănătatea, siguranța, mediul de muncă și demnitatea acestora.

Securitatea și sănătatea în muncă sunt interconectate și acționează direct în funcție de condițiile în care un anume angajat lucrează. Această dinamică se întâmplă mai ales pentru că ambele au un scop comun: protecția și promovarea bunăstării la job.

În ciuda legăturii dintre cele două, siguranța în muncă și sănătatea sunt științe diferite, adică fiecare are instrumentele sale de acțiune. Ambele sunt însă reglementate în egală măsură de anumite standarde legale, de multe ori foarte complexe.

Când vorbim despre siguranța în muncă, ne referim focusat la măsurile care trebuie luate pentru a păstra bunăstarea lucrătorului și pentru a-i proteja sănătatea și chiar viața în unele cazuri împotriva posibilelor accidente ce se pot petrece la locul de muncă.

Prin urmare, securitatea are un caracter eminamente preventiv.

De asemenea este rolul angajatului de a respecta regulile și, în special, de a folosi echipamentul de protecție atunci când este necesar să își desfășoare activitățile. Un angajat care nu respectă procedurile de siguranță a companiei poate fi chiar concediat pentru cauză.

De exemplu, sunt măsuri de securitate în muncă următoarele:

– verificarea echipamentelor de lucru periculoase, astfel încât acestea să nu prezinte riscuri de accidente;

– îndrumări privind procedurile adoptate pentru prevenirea situațiilor de risc;

– indicarea acelor practici de desfășurare a muncii sigure, precum ar fi metodologiile cele mai potrivite și echipamentele de protecție necesare pentru fiecare activitate specifică în parte.

Atribuțiile de analizarea, îndrumarea și decizia privind siguranța în muncă revin de regulă unui coordonator securitatea muncii.

SALMI Consulting oferă astfel de servicii de coordonare în domeniul securității și sănătății în muncă.

Specialiștii pe care îi găsiți aici au o experiență de peste 10 ani în domeniul construcțiilor și al industriei de petrol și gaze cu performanțe SSM de nivel internațional.

Coordonatorii SALMI Consulting sunt acreditați atât conform cu HG 300/2006, cât și cu Ordinul 242/2007.

Siguranța și sănătatea în muncă se completează reciproc și tind ca să asigure un mediu profesional mai bun, mai sigur și mai sănătos.

Colaborarea cu SALMI Consulting garantează o serie de avantaje, precum ar fi:

– risc redus de accidente de muncă;

– promovarea unui mediu de lucru mai adecvat din punct de vedere ergonomic;

– reducerea cazurilor de boli profesionale până aproape de anihilarea lor totală;

– găsirea unor condiții de muncă fizice și psihologice mai bune pentru angajați;

– elaborarea planurilor de risc;

– scăderea cheltuielilor cu plata amenzilor din cauza nerespectării standardelor de muncă;

– creșterea calității confortului la locul de muncă și, ca urmare, o productivitate mai mare din partea angajaților.

Securitatea și sănătatea în muncă sunt niște factori cheie în creșterea competitivității companiilor din sectoarele industriale. Mediile sigure și sănătoase oferă lucrătorului condiții adecvate pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice și, astfel, favorizează inclusiv creșterea productivității în muncă.

Ultimele articole

Explorați mai mult