21.6 C
București
AcasăCumparaturi OnlineCe este si la ce foloseste motorul pas cu pas

Ce este si la ce foloseste motorul pas cu pas

Motoarele pas cu pas sunt utilizate atunci cand este necesara o pozitionare foarte precisa sau un control al vitezei. Practic, acestea sunt motoare cu curent continuu fara perie, care se misca intr-un numar de pasi egali care echivaleaza cu o rotatie completa.

De ce sunt numite motoare pas cu pas? Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare impuls de electricitate face ca axul motorului sa se roteasca cu un anumit numar de grade caracteristic fiecarui tip de motor, adica cu cate un pas. Motoarele pas cu pas sunt controlate de un generator ce trimite impulsurile in motor care apoi il determina sa se roteasca.

Unde sunt folosite motoarele pas cu pas?

Motoarele pas cu pas pot fi folosite in diverse domenii, nu doar in domeniul automatizarii industriale. De exemplu, in aplicatiile muzicale. Aceste motoare sunt folosite de cele mai multe ori in aplicatii ce necesita un control precis al miscarii. De asemenea, motoarele pas cu pas pot fi utilizate in robotica, scannere medicale, imprimante 3D, masini textile, aparate de jocuri, prese de imprimat, supape de reglare a aerului, frezare si sudura, masini de gravat etc.

Care sunt calitatile motoarelor pas cu pas?

  • Pozitionare precisa – ideala pentru aplicatii care necesita pasi precisi si repetabili (imprimante 3D, plotere)
  • Controlul vitezei – motoarele pas cu pas va ofera un control excelent al vitezei de rotatie, calitate ideala pentru robotica si aplicatiile de automatizare a proceselor
  • Cuplu ridicat la turatii joase – motoarele pas cu pas au un cuplu maxim la viteze mici ceea ce le face perfecte pentru aplicatiile care au nevoie de viteza scazuta, cu precizie ridicata. Motoarele cu curent continuu nu au un cuplu foarte mare la viteze mici.

Care sunt lipsurile motoarelor pas cu pas?

  • Cuplu limitat la viteza mare – motoarele pas cu pas sunt cunoscute pentru ca au un cuplu maxim la viteze mici.
  • Eficienta scazuta – consumul de curent al motorului pas cu pas este independent de sarcina. Practic, aceste motoare pot consuma curent chiar si atunci cand motorul sta pe loc. De aceea au tendinta de a se incalzi.
  • Fara feedback – motoarele pas cu pas nu au feedback integral pentru pozitie. Puteti adauga intrerupatoare de limita sau sa utilizati un servomotor daca este necesar.

Ultimele articole

Explorați mai mult