24.2 C
București
AcasăAfaceriTaxa de prima inmatriculare ar putea fi returnata

Taxa de prima inmatriculare ar putea fi returnata

Romania are la dispozitie doua luni pentru a renunta la taxa de inmatriculare. Reprezentantii Comisiei Europene au avertizat Romania ca, in caz contrar, ar putea fi obligata sa plateasca o amenda foarte mare.

Statul roman a incasat, in primele doua luni ale anului, din taxa de inmatriculare, peste 10 milioane de euro. Daca statul pierde, platitorii taxei de prima inmatriculare vor primi banii inapoi. Daca taxa va fi doar micsorata atunci se va returna diferenta de bani.

Comisia Europeana a declansat, miercuri, procedura de trimitere in judecata a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Primul pas a insemnat trimiterea unei scrisori, prin care CE cere Romaniei, dar si Maltei, sa-si modifice legislatia in cazul taxei auto.

Aceasta „scrisoare de instiintare oficiala” reprezinta prima etapa din procedura de trimitere in judecata a tarii noastre. Anterior, executivul comunitar a informat guvernul roman, la inceputul acestui an, in legatura cu faptul ca taxa incalca prevederile UE. Au fost declansate consultari bilaterale pentru solutionarea problemei, insa, autoritatile romane nu au modificat taxa.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, considera ca introducerea taxei de prima inmatriculare este o masura corecta a Guvernului Romaniei, insa ea crede ca trebuie micsorata, insensul de a fi suportabila pentru populatie.

In opinia Comisarului European pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, taxa de prima inmatriculare auto, din Romania, are trei probleme majore: este discriminatorie; nu face bine corelarea intre vechimea masinii si gradul de poluare si nu acopera decat o perioada limitata din durata de viata a unui automobil.

Taxa „Vladescu” este pusa numai vehiculelor care intra pe piata romaneasca, aefectul imediat fiind limitarea importurilor de masini second hand din Europa. in opinia Comisiei aceasta modalitate de taxare nu respecta Articolul 90 din Tratatul Comunitatii Europene.

Comisia Europeana este de parere ca legislatia romaneasca nu indeplineste criteriile de completa neutralitate si, din acest motiv, trebuie modificata astfel incat sa fie conforma cu Tratatul de aderare.

O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE, insa, recent, Curtea Europeana de Justitie a condamnat Ungaria si Polonia, unde taxa avea forme similare celei din Romania. Din aceasta cauza, Polonia ar putea ar putea fi nevoita sa restituie cel putin 600 de milioane de euro din taxa de inmatriculare.

Pe unii comercianti taxa de prima inmatriculare i-a adus in pragul falimentului. Conform unor statistici neoficiale, in primele doua luni ale anului, vanzarile au scazut aproape la jumatate fata de aceeasi perioada a lui 2006.

Articolul precedent
Articolul următor

Ultimele articole

Explorați mai mult