19.7 C
București
AcasăAfaceriCamere de congelare utile pentru anumite afaceri HoReCa

Camere de congelare utile pentru anumite afaceri HoReCa

Alegerea corectă a tehnologiei de refrigerare și congelare are un efect fundamental asupra bunului mers al oricărei afaceri din domeniul gastronomic. O gamă largă a acestei game de camere congelare este disponibilă pe piață. Ele se diferențiază în ceea ce privește dimensiunile pe care le au, scopul și gradul de protejare a mediului ambiant.

Tot mai mulți antreprenori sunt acum conștienți de faptul că prețul de achiziție nu ar trebui să fie singurul criteriu atunci când alegi tehnologia de refrigerare și congelare pentru o afacere, deoarece costurile de utilizare pot juca un rol mult mai important. Dar pentru că aparatele noastre să funcționeze fiabil și pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să avem grijă și de ele în mod corespunzător.

Ce camere de congelare poți să alegi pentru afacerea ta HoReCa?

Totul se bazează în primul rând pe două elemente principale: conceptul și posibilitățile în materie de spațiu ale bucătăriei profesionale. În plus, contează și preparatele ce se vor oferi clienților. Spre exemplu, atunci când amenajezi un mic băruleț, cu siguranță nu vei lua în considerare o cameră de răcire de mare capacitate. Însă, dacă meniul tău se bazează în principal pe prăjirea alimentelor congelate, precum legumele sau aripioarele de pui sau pește, situația va fi complet diferită.

Un factor important pe care trebuie să îl luăm în considerare la crearea unui concept HoReCa de succes este și ritmicitatea livrărilor de mărfuri destinate depozitării în camere frigorifice sau congelate. Dacă este vorba de niște livrări zilnice, volumul echipamentului de stocare va fi diferit decât în situația în care marfa va fi livrată doar o dată sau de două ori pe săptămână.

Lipsa organizării și depozitarea inadecvată a alimentelor poate duce la mai multe probleme pentru afacerea în cauză, precum ar fi:

  • contaminarea încrucișată;
  • greutate în găsirea produselor necesare;
  • temperatura de păstrare necorespunzătoare a mărfurilor alimentare;
  • degradarea rapidă a anumitor alimente și aruncarea acestora;
  • cheltuieli inutile în bugetul firmei;
  • riscul de a plăti amenzi foarte mari.

Depozitarea alimentelor congelate și refrigerate

Echipamentul de depozitare răcit și congelat trebuie să fie apt pentru menținerea constantă a condițiilor de temperatură și umiditate a aerului, elemente obligatorii pentru conservarea adecvată a alimentelor.

Chiar dacă o cameră rece dispune de sisteme de reglare precisă a temperaturii din interior, totuși este nevoie și de o atenție suplimentară din acest punct de vedere. Acest lucru se poate realiza de termografe sau alte dispozitive speciale menite să monitorizeze continuu temperatura de depozitare.

Dacă ne referim la viteza aerului (ventilația) prezentă în camerele reci, aceasta trebuie să fie moderată și astfel setată, încât să se poată atinge temperaturi uniforme în interiorul camerei (în integralitatea spațiului sau în mod separat, pe anumite zone, dacă este vorba de un echipament frigorific de dimensiuni foarte mari).

Pe de altă parte, produsele ce se stochează la rece, trebuie stivuite astfel încât să nu împiedice optima circulație a aerului în camera de congelare.

În orice cameră frigorifică trebuie stabilit de la bun început și un program de dezghețare, curățare și întreținere pentru a evita acumularea de gheață și obstrucția difuzoarelor de aer.

Trebuie asigurată inclusiv îmbrăcăminte adecvată a angajaților unității HoReCa pentru manipularea corectă a produselor în camere frigorifice.

Depozitarea alimentelor congelate în camerele frigorifice

Anumite alimente trebuie să fie păstrate mult sub 0 grade Celsius, în funcție de recomandările producătorilor. 

În mod general, cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât acțiunea de agresivitate chimică, enzimatică și microbiană este mai scăzută.

Nu mai vorbim de faptul că înghețarea, pe lângă faptul că împiedică cea mai mare parte a apei prezente să fie folosită de microorganisme. Depozitarea materiilor prime și a produselor finite presupune menținerea acestora într-un mediu care le protejează integritatea și calitatea. Indiferent dacă sunt ambalate sau nu.

Pe toată perioada de depozitare trebuie efectuată o inspecție sistematică a produselor finite, astfel încât să fie expediate numai alimente adecvate consumului uman și să fie respectate specificațiile de depozitare, atunci când acestea există.

Ai nevoie de o cameră de congelare performantă? Ia legătura cu specialiștii de la compania TC Romania Crown Cool chiar acum!

Ultimele articole

Explorați mai mult