32.8 C
București
AcasăAutoCum se întreţine corect turbosuflanta pentru a se evita deteriorarea ei

Cum se întreţine corect turbosuflanta pentru a se evita deteriorarea ei

Una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul conducătorilor auto, fie ei de automobile, autocare, camioane sau utilaje mari, este aceea a deteriorării turbinelor. Din acest motiv, oamenii apelează la firmele de reparaţii turbosuflante. Ce este de făcut, dar mai ales de evitat în aceste cazuri, se poate afla din cele ce urmează.

Turbosuflantele (turbo sau turbine) sunt dispozitive ce utilizează energia gazelor de evacuare emise de motor pentru a comprima aerul ce intră în el, oferindu-i acestuia putere mai mare, acceleraţie mai rapidă, emisii poluante mai scăzute şi, totodată, un consum mai redus de combustibil. Toate acestea oferă motive suficiente pentru a considera turbosuflanta un element foarte important. De aceea, pentru a preîntâmpina eventuale probleme la nivelul ei, este important să fie respectate câteva norme ce ţin de îngrijirea ei. 

Ce este de făcut pentru a se evita deteriorarea 

Fără acceleraţii puternice după pornire: Aceasta este una dintre cauzele cele mai frecvente de deteriorare a turbinelor. Din cauza acceleraţiilor puternice, care nu permit motorului să ajungă la temperatura de lucru sunt afectate turbosuflantele.

Specialiştii din domeniul auto dezmint mitul din popor cum că accelerarea puternică ajută motorul să se încălzească mai uşor. Din contră, turarea lui va provoca un şoc termic în componentele turbosuflantei și implicit deteriorarea acesteia.

Răcirea treptată a motorului: spre exemplu, după un drum pe autostradă, în care motorul a funcţionat pe o perioadă mai lungă la o turaţie mare, este important ca acesta să fie lăsat să se răcească treptat prin funcţionare la relanti.

 Schimburile de ulei să fie conforme şi la timp: Schimburile de ulei trebuie efectuate în timp util şi, bineînţeles, cu uleiul specific motorului în cauză, aceste specificaţii fiind notate de  fiecare producător în parte. Dacă aceasta măsură nu este respectată, atât turbosuflanta, cât şi alte componente ale maşinii vor avea de suferit.

Filtrul de aer să fie înlocuit frecvent – şi aceasta măsură va avea drept efect funcţionarea optimă a turbinei. Aceasta se va face la nevoie sau atunci când este recomandat de mecanic. 

De ce se recomandă recondiţionarea turbosuflantei 

Unii conducători auto s-ar putea întreba de ce este mai recomandată recondiționarea turbinei decât înlocuirea acesteia. În primul rând, avantajul major este acela al costurilor. Cum era de aşteptat, o turbosuflantă nouă costă mult mai mult decât reparaţiile la una degradată. În plus, odată ce au trecut prin această problemă, mulţi şoferi vor fi mai atenţi pe viitor pentru a preîntâmpina avarierea dispozitivelor. Întreţinerea corespunzătoare, funcţionarea corectă a automobilului, dar şi grija pentru schimbul periodic de ulei sau a filtrelor de aer vor conduce către o perioadă mai lungă de viaţă a turbinelor, fie ele şi deja reparate.

Firmele de reparaţii turbosuflante se vor ocupa de diagnoză, demontare, reparare şi montarea la loc a acestora. În plus, unele oferă chiar şi garanţie pentru dispozitivele recondiţionate.

Ultimele articole

Explorați mai mult