20.4 C
București
AcasăDiversePsihiatru sau psiholog? Cum afli unde trebuie să cauți tratament de specialitate?

Psihiatru sau psiholog? Cum afli unde trebuie să cauți tratament de specialitate?

Majoritatea oamenilor care caută ajutor, pentru prima dată, pentru sănătatea mintală sunt puțin nedumeriți dacă ar trebui să meargă la un psihiatru sau un psiholog – sau dacă există vreo diferență între cei doi.

În timp ce ambele tipuri de medici își propun să ajute pacienții să-și optimizeze starea mentală, există diferențe distincte în abordările lor în ceea ce privește tratamentul. 

În ceea ce privește întrebarea „ce este mai bine pentru mine, un psiholog sau un psihiatru?”, răspunsul depinde de starea ta, de simptomele tale, de obiectivele tale și de preferințele tale. 

Iată câteva dintre diferențele cheie dintre psihiatri și psihologi în ceea ce privește tratarea sănătății mintale!

Ce este psihiatria?

Psihiatria este ramura medicinei care se concentrează pe diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor de sănătate mintală. Psihiatrii sunt medici, ceea ce înseamnă că merg la Facultatea de Medicină timp de patru ani și apoi petrec cel puțin cinci ani de rezidențiat, specializându-se și învățând despre diagnosticul și tratamentul afecțiunilor de sănătate mintală. 

De acolo, mulți psihiatri își continuă pregătirea pentru a deveni certificați în diferite domenii de specialitate, cum ar fi psihiatrie pentru copii și adolescenți, psihiatrie geriatrică și psihiatria dependenței. 

Psihiatrii sunt singurii care pot prescrie medicamente de sănătate mintală. Dar asta nu este tot ceea ce sunt instruiți să facă. Psihiatrii sunt, de asemenea, instruiți într-o varietate de modalități de tratament, inclusiv psihoterapie, stimulare magnetică transcraniană (TMS) și terapie electroconvulsivă (ECT).

Ce este psihologia?

Psihologia este studiul gândirii, comportamentului, emoțiilor și altor factori care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, acțiunile noastre și unul pe altul. 

Psihologii sunt adesea doctori, dar nu medici. Pot avea un doctorat – doctor în filozofie, de obicei axat pe cercetare) sau un doctor în psihologie, de obicei cu accent clinic. 

Cursurile lor includ studiul influențelor biologice, cognitive și sociale asupra comportamentului, precum și instruire în evaluarea și diagnosticarea psihologică. Psihologii practicieni folosesc o varietate de modalități terapeutice pentru a ajuta pacienții să facă față stresului, să se vindece de traume și să gestioneze simptomele tulburărilor de sănătate mintală.

Ar trebui să mergi mai întâi la psiholog sau la psihiatru?

Pentru cei care se luptă cu probleme de sănătate mintală, căutarea ajutorului de specialitate este un pas important către o viață liniștită. Dar nu îți este întotdeauna clar ce fel de medic îți va oferi cel mai eficient tratament. Vestea bună este că profesioniștii cu experiență în domeniul sănătății mintale au pregătirea și cunoștințele necesare pentru a ajuta pacienții să ia o decizie informată cu privire la direcția tratamentului lor. 

Psihiatrii și psihologii își trimit adesea pacienții unul la altul. Dar, în general, iată câteva lucruri de luat în considerare pentru a te decide dacă să consulți mai întâi un psiholog sau un psihiatru!

  • Dacă dorești să petreci timp vorbind despre o problemă și rezolvarea ei într-o sesiune individuală, un psiholog ar putea fi potrivit.
  • Dacă ești interesat să iei medicamente pentru ameliorarea simptomelor pentru o tulburare de sănătate mintală, ar trebui să vorbești cu un psihiatru.
  • Dacă problema ta se referă la relația cu cineva, să spunem o problemă la locul de muncă sau cu un membru al familiei, este posibil să găsești ceea ce ai nevoie la un psiholog.
  • Dacă te confrunți cu simptome care slăbesc sănătatea mintală, care interferează cu viața de zi cu zi, un cabinet psihiatrie poate fi un loc bun pentru a găsi rezolvare.

După cum am menționat deja, psihiatrii și psihologii sunt amândoi preocupați să-i ajute pe oameni să-și optimizeze sănătatea mintală și ambii sunt adesea instruiți într-o varietate de modalități de tratament. 

Tot ceea ce trebuie să faci este să mergi la oricare dintre cei doi, fie la psiholog, fie la psihiatru, căutând pe cineva cu care să te simți confortabil să vorbești. Atât psihologul, cât și psihiatru îți vor evalua simptomele, îți vor evalua istoricul medical, psihiatric și familial și te vor ajuta să decizi ce cale să alegi mai departe: la psiholog sau la psihiatru. 

Ultimele articole

Explorați mai mult