Stiinta-fictiune este, fara indoiala, unul dintre cele mai citite genuri literare din ultimii ani. Acest fenomen se extinde si in lumea cinematografiei si a serialelor, unde exista ceva potrivit pentru toate gusturile si varstele. Dar ce este atat de captivant la stiinta-fictiune? Goya a surprins deja acest aspect in una dintre gravurile sale: „Visul ratiunii produce monstri”. Avansarea stiintei nu se suprapune intotdeauna cu progresul guvernelor si societatilor democratice, motiv pentru care fictiunea ne poate prezenta totul, de la roboti care ameninta omenirea pana la cele mai controlatoare guverne autocratice. Stiinta-fictiune este, de fapt, o reprezentare a fricilor prezentului, acoperite de aventura, eroism si o epopee care nu lasa pe nimeni indiferent.
Pentru a explora mai multe despre lumea cartilor, poti accesa https://wikis.ro/category/carti/, unde vei gasi informatii variate despre carti, topuri si recenzii. Descopera universul fascinant al lecturii si afla recomandari pentru zece clasice SF pe care ar trebui sa le citesti cel putin o data in viata.
‘1984’
George Orwell, 1949
Povestea incepe in 1984 intr-o societate engleza dominata de un sistem de colectivism birocratic controlat de Big Brother. Un oficial al Ministerului Adevarului, Winston Smith, va incerca sa se razvrateasca impotriva acestui control, manipulari si autoritarism. Treaba lor este sa (re)scrie istoria astfel incat sa coincida intotdeauna cu idealurile si interesele partidului unic. Din acest motiv, ii revine si responsabilitatea de a face sa dispara jurnalele si dosarele care le pun sub semnul intrebarii, precum si numele celor impotriva regimului. Totusi, tine un jurnal in care isi exprima indoielile si sentimentele fata de guvern.
„Viseaza Androidii la oi electrice?”
Phillip K. Dick, 1968
Celebrul Blade Runner cu Harrison Ford in rol principal este inspirat din acest roman al lui Phillip K. Dick situat in anul 2021, cand razboiul mondial a exterminat milioane de oameni. Resursele sunt din ce in ce mai limitate si supravietuitorii incearca sa faca sa manance orice animal viu, dar cei care nu isi permit sa plateasca pentru ele sunt nevoiti sa achizitioneze replici incredibil de realiste. Pentru a descoperi mai multe despre legendarul actor Harrison Ford, poti accesa acest link. Acolo vei gasi informatii bogate despre cariera, realizarile si contributiile sale remarcabile in industria cinematografica.
Companiile ajung chiar atat de departe incat fac fiintele umane artificiale atat de perfecte incat incep sa adaposteasca sentimente si sa sufere opresiunea lor. Rick Deckard, protagonistul, este un vanator de recompense care trebuie sa gaseasca androizi necinstiti si sa-i elimine. Totul se va complica atunci cand va trebui sa se confrunte cu noile modele Nexus-6, practic imposibil de distins de fiinte umane.
„Yo, robot”
Isaac Asimov, 1950
Aceasta lucrare vizionara a avut o mare influenta asupra science fiction-ului de mai tarziu, dar si asupra stiintei roboticii in sine. Asimov a formulat pentru prima data cele trei legi fundamentale ale roboticii, cu implicatii etice si psihologice clare. Care este diferenta dintre un robot inteligent si o fiinta umana? Poate creatorul unui robot sa prezica comportamentul acestuia? Ar trebui logica sa determine ce este mai bine pentru umanitate?
I, Robot conecteaza o serie de povesti despre toate tipurile de masini inteligente prin robopsihologul Susan Calvin. Acesti roboti devin din ce in ce mai perfecti si uneori isi provoaca creatorii.
‘Razboiul lumilor’
HG Wells, 1898
Acest roman de pionierat nareaza invazia Pamantului de catre martieni, devenind prima poveste fictiva in care fiinte de pe alte planete o invadeaza pe a noastra. Tema a influentat considerabil fantezia secolului XX, dar a inspirat si artistii de mai tarziu din literatura, benzi desenate, cinema, radio si televiziune.
‘Duna’
Frank Herbert, 1965
Cea mai recenta adaptare cinematografica cu Timothee Chalamet in rol principal a salvat acest clasic SF pe care David Lynch il adusese deja pe ecrane in anii 1980. Pe planeta desertica Arrakis, apa este rara si este cea mai de pret marfa. Acest teritoriu are insa o mare importanta strategica pentru Imparat, Marile Case si Fratie, cele trei mari puteri ale galaxiei, fiind singurul loc cunoscut unde se produce melange, un condiment cu proprietati unice. Ducele Leto Atreides este desemnat sa guverneze Arrakis, locuit de Fremen si de viermi monstruosi de nisip lungi de sute de metri. Cu toate acestea, atunci cand Atreidele vor fi tradati, fiul si mostenitorul lor, Paul, va porni intr-o calatorie catre un destin mai mare decat si-ar fi putut imagina vreodata.
„O lume fericita”
Aldous Huxley, 1932
In aceasta lume huxleisiana, capitalismul, consumul si confortul au triumfat. Oamenii nu mai procreeaza, locuitorii sunt creati in vitro pe linii de asamblare autentice, sexul a devenit doar o diversiune si iubesc ceva ciudat. Literele alfabetului grecesc clasifica fiintele umane dupa casa si fiecare isi accepta locul in noua ierarhie sociala. Soma, drogul prin excelenta, ii ajuta pe locuitori sa scape de rutina in care libertatea de exprimare si gandirea critica au fost eradicate. Bernard Marx, protagonistul, trebuie sa testeze limitele societatii distopice care l-a nascut.
‘Jocul lui Ender’
Orson Scott Card, 1985
Un text in care se percepe influenta lui Huxley si Wells asupra autorului sau, Orson Scott Card. Pamantul este amenintat de o rasa extraterestra, Buggerii, capabila de comunicare telepatica. Pentru a-i invinge, este nevoie de un nou geniu militar, asa ca s-a facut o exceptie si i s-a permis lui Ender sa se nasca. In aceasta lume, numarul descendentilor a fost limitat la doi, iar Ender este al treilea fiu. Acest copil va invata totul despre razboi in jocurile video si in repetitiile periculoase de lupta spatiala pe care le desfasoara impreuna cu colegii sai.
‘Calatorie spre centrul Pamantului’
Jules Verne, 1864
Acest clasic stiintifico-fantastic trateaza expeditia lui Otto Lidenbrock, profesor de mineralogie, cu nepotul sau Axel in interiorul Pamantului. Totul incepe cand Lidenbrock si Axel descifreaza un pergament de origine runica care ascunde o criptograma cu coordonatele exacte pentru a ajunge in centrul planetei noastre. Aceasta descoperire ii duce in Islanda, unde il intalnesc pe Hans, care le va fi ghid in timpul expeditiei.
„Fahrenheit 451”
Ray Bradbury, 1953
Intr-un viitor sumbru, Montag face parte dintr-o brigada ciudata de pompieri a carei misiune nu este sa stinga incendiile, ci sa le porneasca sa arda carti. In lumea lor, lectura este interzisa, astfel incat populatia sa-si piarda capacitatea de a gandi. Totul se va schimba atunci cand Montag va intalni o organizatie secreta dedicata memorarii unor volume intregi pentru ca aceste lucrari sa fie pastrate in ciuda arderii, el va fi nevoit sa aleaga intre ascultare si razvratire.
„2001: o odisee in spatiu”
Arthur C. Clarke, 1968
Povestea incepe cu doctorii David Bowman si Frank Poole la bordul navei Discovery One, cu scopul de a efectua o expeditie la capatul universului in cautarea unor dovezi care sa confirme ca fiintele umane nu sunt singura specie rationala care exista. Acestia sunt insotiti de trei oameni de stiinta specializati in animatie suspendata si HAL 9000, un computer exceptional de inteligent. Cu toate acestea, misiunea devine periculoasa atunci cand HAL incepe sa esueze. Este aceasta o problema tehnica? Sau poate are o vointa proprie?
Cartile stiintifico-fantastice anterioare sunt cheie in acest gen nu numai datorita temei lor originale, ci si pentru ca au influentat lucrarile ulterioare ale altor scriitori. La fel, multe dintre ele au adaptari in filme si seriale care merita si ele descoperite.