21.6 C
București
AcasăAuto5 trucuri de întreținere care prelungesc durata de viață a mașinii tale

5 trucuri de întreținere care prelungesc durata de viață a mașinii tale

Întreținerea mașinii personale este cea mai eficientă măsură prin care poți prelungi durata de viață a acesteia. Atunci când efectuezi la timp toate verificările necesare care să îi asigure funcționarea optimă și o conduită de drum impecabilă, nu doar că plăcerea condusului va fi mai mare, dar vei putea folosi mașina pentru un timp mai îndelungat. 

Este adevărat că întreținerea unui automobil implică anumite costuri, însă, cu siguranță că acestea sunt mai scăzute decât în cazul în care nu sunt depistate la timp anumite defecțiuni ce pot afecta grav integritatea mașinii. 

Află cele mai la îndemână trucuri care prelungesc durata de viață a mașinii tale!

  1. Respectă recomandările producătorului 

Orice automobil are un manual care conține recomandările producătorului. Chiar dacă ai achiziționat o mașină nouă sau una second hand, este indicat să parcurgi informațiile expuse în acest manual. Aici poți găsi indicații valoroase despre alegerea anvelopelor potrivite, omologate, dar și despre utilizarea corectă a sistemului de răcire, despre perioadele de timp dintre schimburile de ulei, despre curățarea și protejarea suprafețelor mașinii etc. În plus, în acest manual vei regăsi utilitatea fiecărei funcții din dotarea mașinii tale, dar și sfaturi de urmat pentru o mai bună practică a conducerii. 

  1. Evită călătoriile inutile 

Pentru a spori durata de viață a mașinii tale, evită călătoriile scurte. Acestea se numără printre factorii de risc care afectează toba de eșapament. Explicația este simplă: atunci când pornești mașina cu motorul rece, la nivelul sistemului de evacuare se formează condens; în cazul în care automobilul nu va rula suficient astfel încât condensul să se evapore, se pot acumula cantități excesive de apă care favorizează apariția ruginei pe traseul țevii de eșapament. 

  1. Protejează exteriorul mașinii

Nu de puține ori, modul în care arată o mașină pe dinafară reprezintă un indiciu despre grija pe care a manifestat-o proprietarul său vizavi de aceasta. Una dintre cele mai bune decizii pe care o poți lua pentru a proteja caroseria mașinii constă în aplicarea unei folii auto speciale, care acționează precum o barieră împotriva razelor de soare, a ruginei și a zgârieturilor. Totodată, această folie va preveni decolorarea vopselei și va conferi o strălucire aparte caroseriei. Indicat este să apelezi la o firmă specializată care îți poate pune la dispoziție folie auto de protecție profesională și aplicare rapidă. 

  1. Menține curățenia în interiorul mașinii 

Aspectul exterior al mașinii nu trebuie neglijat, însă nici interiorul acesteia. Pentru a oferi protecție bordului, tapițeriei și podelei, este indicat să apelezi la firmele speciale de detailing, care utilizează produse și echipamente dedicate pentru a curăța aceste suprafețe. Foarte important este, însă, să întreții curățenia în mașina ta, folosind, de asemenea, produse special concepute din magazinele auto. Alege o lavetă din microfibră, care nu zgârie elemente delicate din interiorul automobilului tău. 

O altă metodă eficientă de a proteja interiorul mașinii, mai ales pe timpul verii, este folosirea unui parasolar, care va preveni supraîncălzirea bordului și a volanului. 

  1. Adoptă un stil defensiv de condus

Stilul de șofat pe care îl adopți se va reflecta, în timp, și în modul în care se comportă mașina ta pe durata deplasărilor și chiar în modul în care arată aceasta. Adoptând o conduită defensivă la volan vei proteja componentele din structura mașinii și, în plus, vei evita incidentele din trafic. Unde mai pui că un stil calm de șofat te va ajuta să faci economii importante la combustibil. 

Urmează aceste cinci trucuri care vizează mentenanța mașinii tale și care contribuie la menținerea duratei de viață a acesteia.

Ultimele articole

Explorați mai mult