19.7 C
București
AcasăCasa & GradinaCand este necesar de executat schimbarea tabloului electric?

Cand este necesar de executat schimbarea tabloului electric?

In momentul in care tabloul electric este defect si trebuie schimbat este important sa se contacteze un specialist care se ocupa de montare tablou electric care sa se ocupe de acest lucru. Tabloul electric este o componenta foarte importanta existenta in instalatia electrica, fara de care aceasta nu va functiona, motiv pentru care implica o atentie deosebita.

Acest tablou are rolul de a oferi protectie persoanelor din incinta si instalatiei electrice. Cu ajutorul acestui tablou aparatele electrice sunt si ele protejate si, in functie de performantele protectiilor incluse in tablou, acesta poate fi mai bun sau mai putin bun.

Montare tablou electric – cand este necesara schimbarea tabloului electric?

Se apeleaza la montare tabloul electric in diverse situatii, cum ar fi momentul in care in incinta este instalat un tablou electric vechi si numarul de consumatori de energie creste simtitor, iar schimbarea sa este foarte importanta din mai multe motive:

  • Eliminarea riscului unui scurt circuit;
  • Eliminarea riscului de incendiu;
  • Inlocuirea cablajerlor scunse si verificarea lor pentru ca au potentialul de a afecta dramatic instalatia din incinta;
  • Inlocuirea tuturor componentelor neconforme cu un standard de siguranta inalt si a materialelor imbatranite;
  • Eliminarea problemelor cu contactele imperfecte existente in actualul tablou;
  • Eliminarea pericolului de electrocutare;
  • Marirea gradului de siguranta pentru toata instalatia electrica;
  • Motive estetice.

Persoanele care s-au decis sa inlocuiasca tabloul de sigurante ar trebui sa investeasca in protectii mult mai performante de fiabilitate, timp de reactie, calibrare, contacte de legatura. Cu alte cuvinte, sa investeasca in produse de calitate care au un pret ceva mai mare, dar care ofera siguranta in comparatie alte oferte ieftine si tentante.

Se recomanda inlocuirea tabloului vechi atunci cand acesta nu mai poate face fata numarului foarte mare de consumatori. In acest context se recomanda apelarea la o echipa de electricieni autorizati ANRE care au pregatirea necesara pentru a putea realiza toate operatiunile asupra instalatiei electrice, inclusiv aceea de a schimba un tablou electric vechi. Este foarte important ca specialistii care se ocupa de acest lucru sa respecte normele de siguranta si sa lucreze pe proiect oferind totodata si factura, dar si garantie pentru lucrari.

Sunt mai multi pasi pe care un specialist trebuie sa ii faca pentru a schimba tabloul electric vechi. Specialistii incep prin demontarea tuturor elementelor din vechiul tablou electric. Ulterior, verifica cablurile actuale, urmand pregatirea pentru montajul unui nou tablou.

Dupa ce se schimba tabloul electric vechi, tabloul modern contine siguranta automate care se vor monta pe sina, cate o siguranta bipolara in fiecare circuit. Sunt inlocuite sigurantele fuzibile din ceramica existente in tabloul vechi cu o singura care are protectie diferentiala, aceasta fiind foarte importanta pentru protectia contra electrocutarii, dar si pentru protejarea aparatelor electrocasnice.

Intotdeauna pentru schimbarea tabloului electric se recomanda lucrul cu profesionistii si solicitarea certificatelor de garantie pe lucrare. Nu este recomandat ca persoanele neautorizate sa mestereasca la tabloul electric si sa incerce sa il inlocuiasca, pentru ca pot aparea accidente neplacute.

Ultimele articole

Explorați mai mult