Este cel mai important funcționat public al Alianței. Această persoană conduce procesul de consultare și de luare a deciziilor în cadrul NATO. Totodată, se asigură și de implementarea acestora. Are trei roluri principale, pe care le vom detalia în cele ce urmează.
Ce face secretarul general NATO?
Este președintele tuturor comitetelor majore. De asemenea, este responsabil de coordonarea discuțiilor. Facilitează procesul de luare a deciziilor în cadrul Alianței. La final, se asigură de implementarea corectă a acestora.
De asemenea, este purtătorul de cuvânt principal al Organizației. În cadrul acesteia, este Șeful Statului Major Internațional. Din această poziție, oferă sprijin indirect celorlalte funcții.
Persoana este nominalizată de guvernele membre pentru o perioadă de patru ani. Aceasta poată fi prelungită de comun acord.
În prezent, poziția este ocupată de Jens Stolenberg. Acesta a fost prim ministru al Norvegiei. Pentru alegerile de anul acesta, ocupăm o poziție importantă. Poți vedea aici care sunt șansele ca Klaus Iohannis să fie Secretar General Nato.
România este membră NATO din 2024. A jucat un rol tot mai important în alianță în timpul invaziei Rusiei. Prin urmare șansele lui Klaus Iohannis la această funcție sunt destul de mari. Totul depinde însă de decizia celorlalte state membre.
În 2022 am găzduit o reuniune a miniștrilor de externe ai aliaților. Anul trecut, am inaugurat și un centru internațional de formare pentru piloții de avioane F-16. NATO este de o importanță capitală pentru întărirea flancului estic. Aceasta este de altfel o prioritate pe termen lung.
Trei responsabilități principale
În primul rând, secretarul prezidează Consiliul Atlanticului de Nord. Acesta este principalul organism politic decizional al Alianței. De asemenea, se ocupă și de alte comitete de decizie înalte. Acestea includ Grupul de planificare nucleară, Consiliul NATO Ucraina, Consiliul NATO Rusia și Consiliul de parteneriat euro-atlantic.
Dincolo de rolul de președinte, secretarul general propune puncte de discuție, el poate folosi oficii ale acestora în cazul disputelor între statele membre. Acționează ca un facilitator de decizie. conduce și ghidează procesul de construire a consensului.
În acest sens, menține contact direct cu șefii de stat și de guvern, cu miniștrii de extern și cu apărarea NATO. Face vizite regulate în țările NATO și în cele partenere. Organizează întâlniri bilaterale cu înalții oficiali naționali atunci când vizitează sediul NATO.
În mod efectiv, rolul său îi permite o oarecare influență asupra procesului decizional. Totodată, respectă principiul fundamental al Alianței. În conformitate cu acesta, autoritatea decizională este investită doar în guvernele membre.
Purtător de cuvânt principal
Secretarul General este principalul purtător de cuvânt al Alianței. O reprezintă public în numele țărilor membre. Totodată, reflectă poziția comună pe probleme politice. Reprezintă Alanța față de alte organizații internaționale, dar și în fața mass-media și publicului larg. În acest scop, ține regulat conferințe de presă, prelegeri și discursuri publice.
Conducătorul personalului internațional
Secretarul General este ofițer executiv superior al Statului Major Internațional NATO. În acest sens, este responsabil de numirile personalului. Totodată, supraveghează activitatea acestuia.
În activitatea sa, este sprijinit direct de un birou privat și de secretarul general adjunct. Acesta îl asistă ori de câte ori este nevoie. De asemenea, îl înlocuiește la cerere. Adjunctul este președintele unui număr de comitete superioare, grupuri de lucru și organizații. Tot Statul Major Internațional NATO îl sprijină pe Secretarul General direct sau Indirect.
Selecția Secretarului General
Vorbim despre o personalitate politică de rang înalt dintr-o țară membră NATO. Aceasta este numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția are loc prin consultări diplomatice informale între țările membre. În cadrul acestora sunt propuși candidații pentru post.
Nicio decizie nu se confirmă pe loc. Se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. La finalul mandatului, titularul poate primi propunerea de a rămâne în funcție. Poziția a fost deținută tradițional de o personalitate politică de rang înalt.