17.2 C
București
AcasăPoliticaCiolacu: „Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din...

Ciolacu: „Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva”

În deschiderea Forumului Studenților Români de Pretutindeni, premierul Marcel Ciolacu a subliniat miercuri că este inacceptabil ca România să ocupe poziția de lider în ceea ce privește numărul de ordonatori de credite din întreaga lume. El consideră că această situație trebuie să fie modificată și că nu este necesar ca fiecare entitate să efectueze achiziții publice individual. Ciolacu a propus ca aceste achiziții să fie gestionate centralizat, la nivelul consiliilor județene. În plus, șeful Executivului nu este de părere că infrastructura extrem de complexă poate fi susținută eficient de către statul român.

Acest discurs a fost rostit în cadrul Forumului Studenților Români de Pretutindeni și exprimă preocuparea premierului față de modul în care sunt gestionate cheltuielile publice și achizițiile în țară, subliniind necesitatea de a eficientiza aceste procese.

”Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. Dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite”, a spus premierul, citat de news.ro.

„Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administraţie (…), vorbim de nişte măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăşi acest sfârşit de an (…) şi a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre şi Comisia Europeană, (…) e normal că lucrurile pe care l-am semnat acum doi ani şi reprezentau priorităţile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Şi mai este o abordare, cea care priveşte măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre ţările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul şi în primul rând, a digitalizării ANAF-ului. Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR foştii guvernanţi să nu treacă niciun program şi nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret şi să remediem acest lucru. Şi ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală”, a conchis Marcel Ciolacu.

Ultimele articole

Explorați mai mult