23.1 C
București
AcasăEconomieA crescut avuția mondială în 2022

A crescut avuția mondială în 2022


În anul precedent, avuția globală a gospodăriilor a înregistrat o scădere, marcând pentru prima dată de la criza financiară din 2008 o astfel de evoluție. Această reducere a fost generată de inflație și aprecierea dolarului american, care au dus la diminuarea patrimoniului privat cu 11.300 miliarde de dolari, potrivit informațiilor de la Bloomberg.

Conform unui raport anual emis de banca elvețiană Credit Suisse și publicat marți, în termeni nominali, avuția privată netă la nivel mondial a scăzut cu 2,4%, ajungând la 454.400 miliarde de dolari. Efectul major al acestei scăderi s-a simțit în special în gospodăriile din America de Nord și Europa, care au înregistrat în total o pierdere de 10.900 miliarde de dolari, conform Agerpres.

Cu toate acestea, nu toate regiunile au consemnat o scădere în ceea ce privește avuția gospodăriilor. Rusia, în ciuda sancțiunilor, a înregistrat o creștere a averii anul trecut, adăugând 56 de noi milionari, conform raportului Credit Suisse. De asemenea, America Latină a înregistrat o creștere a averii cu 2.400 miliarde de dolari, beneficiind de o apreciere medie de 6% a monedelor din regiune în comparație cu dolarul american.

Raportul Credit Suisse a analizat avuția estimată a aproximativ 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume. „Evoluția avuției s-a dovedit a fi rezistentă în era COVID-19 și a crescut într-un ritm record în 2021. Cu toate acestea, inflația, creșterea dobânzilor și deprecierea monedelor au condus la o schimbare de direcție în 2022”, a declarat Nannette Hechler-Fayd’herbe, director de studii la Credit Suisse.

Pe parcursul anului 2022, evoluțiile macroeconomice au dus și la o reducere a numărului de milionari la nivel global, scăzând cu 3,5 milioane până la 59,4 milioane de milionari. De asemenea, puterea deținută de către cei mai bogați 1% din populație în ceea ce privește avuția totală s-a diminuat la 44,5%.

Cu toate acestea, autorii studiului previzionează că anul 2022 ar putea reprezenta doar o pauză într-un trend general de creștere a avuției. La nivel global, se estimează că avuția mondială va crește până la 629.000 de miliarde de dolari în 2027, însemnând o creștere cu 38%. De asemenea, numărul de milionari ar putea să ajungă la 86 de milioane în 2027, comparativ cu aproximativ 60 de milioane în 2022.

Ultimele articole

Explorați mai mult