19.6 C
București
AcasăAfaceriCum alegi sisteme de irigaţii eficiente pentru culturile tale?

Cum alegi sisteme de irigaţii eficiente pentru culturile tale?

Pentru că o mare parte din suprafaţa totală a terenurilor agricole din ţara are un deficit mare de umiditate în sol, iar după anul 1989, suprafaţa irigată din România s-a redus la jumătate şi infrastructurile de irigaţii sunt supuse unui proces de degradare continuu, din ce în ce mai mulţi agricultori aleg sisteme de irigaţii moderne şi eficiente. 

Principalele motive invocate de agricultori în ceea ce priveşte renunţarea la sistemele de irigaţii erau legate de costurile cu alimentare cu apă şi costurile energiei electrice foarte ridicate. În ultimii ani, însă, tehnologia irigaţiilor a evoluat atât de mult, iar performanţele sunt atât de ridicate, încât agricultorii aleg această variantă. Sistemele de irigaţii moderne sunt dotate cu senzori şi cu panouri de automatizare computerizate, ceea ce valorifica în mod superior cantităţile de apă folosite pentru culturi şi eficientizarea consumului de energie.

Reducerea riscurilor şi protecţia suplimentară oferită de sistemele de irigaţii

Irigarea culturilor este o metodă foarte eficientă, folosită pentru a reduce riscurile în afacerile agricole. Prin irigare, mai ales în perioadele de secetă, calitatea şi randamentul culturilor cresc, iar veniturile sunt mai mari. La nivel mondial, din peste 1.5 miliarde hectare de teren arabil, peste 300 de milioane de hectare sunt irigate, SUA, China şi India deţinând în total jumătate din suprafeţele pe care se foloseşte irigarea sistematică.

Conform studiilor şi statisticilor realizate de specialişti, pentru a produce un singur kilogram de grâu este nevoie, de la însămânţare la recoltare, de 400-2000 de litri de apă, în funcţie de zona, dacă este mai mult sau mai puţin aridă.

Ce sistem de irigaţii alegi – electropompa sau motopompa?

Agricultorii care aleg să irige o suprafaţă de teren, indiferent de cultură şi de teren, trebuie să ţină cont în primul rând de sursa de apă, care poate fi un rău, un canal, un rezervor sau chiar pânza freatică, iar lista poate continua. În general, se va ţine cont de faptul că există o diferenţă de nivel intre sursa apei şi locul unde se iriga. După care se ţine cont de existenţa unei surse de energie electrică.

Dacă există energie electrică în zona respectivă, când se pompează apă dintr-un canal, rău sau rezervor, este utilă o electropompa. Există şi soluţia folosirii unui generator electric de diferite puteri, în cazul în care în zona respectivă nu există energie electrică. De asemenea, se poate pune problema folosirii unei motopompe cu motor termic, dacă agricultorul nu dispune de o sursă de energie electrică. În cazul în care apa folosită la irigare provine din pânză freatică, pentru pompare se foloseşte o pompă submersibila, montată în puţ la adâncimi ce ajung la 150 de metri.

Aşadar, alegerea unui sistem de irigaţii potrivit depinde de foarte mulţi factori, de aceea este nevoie de consultarea unui specialist în această privinţă.

Ultimele articole

Explorați mai mult