24.6 C
București
AcasăCumparaturi OnlineDiferențele dintre mănușile de 14 Oz și 16 Oz

Diferențele dintre mănușile de 14 Oz și 16 Oz

Pentru orice pugilist profesionist sau amator, greutatea mănușilor de box este un detaliu important de care depind în bună măsură eficiența antrenamentelor și prestația în ring.

În același timp, greutatea acestor articole are o importanță deosebită și în competițiile oficiale pentru că regulile impun ca pugiliștii din ring să poarte mănuși cu o greutate similară sau cât mai apropiată.  

Greutatea mănușilor de box se exprimă în uncii, unitate de măsură britanică a cărei abreviere este „Oz”.

Așadar, tema articolului de față se referă la diferențele dintre două tipuri de mănuși cu greutăți diferite, respectiv cele de 14 Oz și cele de 16 Oz.

Cât cântăresc, de fapt, cele două tipuri de mănuși

Evident că primul criteriu care face diferența între cele două tipuri este greutatea, indiferent că vorbim despre mănuși de box profesionale sau pentru amatori. E lesne de înțeles că primele au 14 uncii, iar celelalte 16, însă nu toată lumea este familiarizată cu sistemul de măsură britanic și nu percepe exact această diferență.

De aceea, vom face transformarea din uncii în grame, iar în acest caz va rezulta o greutate de aproximativ 396,9 grame pentru mănușile de 14 Oz și o greutate de circa 453,6 grame pentru cele de 16 Oz. Avem, astfel, o diferență de 56,7 grame, adică exact echivalentul a doua uncii.

Categoriile de greutate pentru care sunt recomandate

Cunoașterea greutății mănușilor de box este un criteriu de bază în alegerea echipamentului potrivit, ținându-se cont în același timp și de greutatea pugilistului. Mai precis, pentru fiecare categorie de greutate este recomandat un anumit tip de mănuși, mai ușoare sau nu.

În cazul de față, mănușile de 14 Oz sunt potrivite pentru pugiliștii sub 90 de kilograme, în timp ce mănușile de 16 Oz li se recomandă celor din categoriile grele, care cântăresc peste 90 de kilograme.

Ce nivel de protecție oferă fiecare

Greutatea mănușilor de box este determinată în mod special de cantitatea de material de protecție din interior și de densitatea acestuia. Prin urmare, unitățile de măsură la care ne referim în acest articol indică totodată și gradul de protecție oferit.

Astfel, mănușile 14 Oz sunt mai ușoare, însă în același timp oferă un grad de protecție mai scăzut, în comparație cu mănușile 16 Oz. Cele 56,7 grame în plus pe care le au acestea din urmă se datorează unui strat mai consistent de material protector care este mai eficient în ceea ce privește prevenirea accidentărilor.

Pentru ce fel de antrenamente sunt recomandate

Chiar dacă nu te încadrezi în categoria de greutate recomandată, poți folosi pe parcursul antrenamentelor atât mănuși de 14 Oz, cât și de 16 Oz. Ambele tipuri te ajută să îți îmbunătățești performanțele, chiar dacă la început poți simți un ușor disconfort.

Antrenamentele cu mănuși grele, de 16 Oz, ajută la dezvoltarea musculaturii și fortifierea articulațiilor din zona umerilor, ceea ce duce la amplificarea forței loviturilor și reduce riscul de accidentări.

De cealaltă parte, mănușile de 14 Oz sunt mai ușoare și te ajută să crești viteza loviturilor, îmbunătățind totodată rezistența la efort.

De aceea, este de preferat să folosești pentru antrenament ambele tipuri de mănuși, fiindcă te ajută să ajungi mai ușor la nivelul de performanță pe care ți-l dorești.

Trebuie să precizăm în final că greutatea mănușilor de box nu este singurul criteriu pentru alegerea acestora și că o singură pereche nu este de ajuns pentru a te antrena în mod eficient.

Dacă ești începător, ai nevoie de o pereche de mănuși de antrenament care să te ajute să te obișnuiești cu un astfel de echipament, după care va trebui să folosești mănuși pentru sacul de box, mănuși pentru antrenamentele tip sparing și mănuși pentru competiții, când vei disputa primele meciuri oficiale.

Ultimele articole

Explorați mai mult