13.7 C
București
AcasăSanatateMedicul stomatolog vs medicul ortodont. Ce face fiecare și la care dintre...

Medicul stomatolog vs medicul ortodont. Ce face fiecare și la care dintre ei trebuie să apelezi în funcție de nevoile tale

Stomatologia generală și ortodonția sunt ramuri medicale distincte, care, deși se concentrează pe același lucru, respectiv sănătatea orală, au diferite domenii de expertiză și abordări în tratament. Stomatologia generală se ocupă de diagnosticarea și tratarea unei game largi de afecțiuni dentare și gingivale, în timp ce ortodonția se concentrează doar pe corectarea poziției dinților și a problemelor de ocluzie. Deși ambele ramuri se suprapun în anumite aspecte, serviciile oferite de către un stomatolog și un ortodont sunt distincte și complementare.

Ce face medicul stomatolog?

Medicul stomatolog este un profesionist medical specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea problemelor dentare și gingivale. Medicul stomatolog se ocupă de o gamă largă de afecțiuni dentare, inclusiv carii, inflamații gingivale, infecții și leziuni ale dinților. Printre serviciile oferite de către medicul stomatolog:

– examinarea și diagnosticarea problemelor dentare și gingivale;

– tratamentul afecțiunilor dentare;

– profilaxia afecțiunilor bucale;

– proceduri de cosmetică dentară;

– intervenții chirurgicale minore, cum ar fi extracțiile dentare.

Când apelezi la stomatolog?

Medicul stomatolog trebuie vizitat la intervale de 6 luni, pentru evaluarea stării de sănătate orale și pentru identificarea oricăror probleme existente. De asemenea, este necesară vizita la stomatolog în cazul în care aveți nevoie de servicii de igienizare și întreținere dentară de rutină, cât și în vederea tratării cariilor, pentru extracția dinților sau tratarea infecțiilor. De asemenea, pentru orice durere sau disconfort oral, precum și pentru probleme estetice, este indicat să căutați ajutorul unui medic stomatolog Cluj.

Ce face medicul ortodont?

Comparativ cu stomatologul, medicul ortodont este specializat în tratarea malocluziilor sau a condițiilor care afectează modul în care dinții se întâlnesc în timpul ocluziei (mușcăturii). Medicul ortodont utilizează aparate dentare sau alte dispozitive pentru a corecta poziția incorectă a dinților și a maxilarelor. Tratamentul ortodontic poate fi necesar pentru a corecta dinții strâmbi, suprapuși, separați sau pentru a corecta mușcăturile incorecte.

Când apelezi la ortodont?

Controlul la ortodont poate fi recomandat uneori chiar de către medicul stomatolog, după o evaluare inițială a danturii, în cazul identificării unor probleme de aliniere a dinților. Vizita la ortodont este recomandată, de asemenea, dacă aveți nevoie de corecții estetice sau funcționale ale poziției dinților sau maxilarelor. Dacă sunteți din Cluj, în general puteți găsi un ortodont Cluj inclusiv în clinicile de stomatologie generală.

În multe cazuri, medicul stomatolog colaborează cu ortodontul în efectuarea tratamentelor de specialitate. De exemplu, medicul stomatolog poate fi responsabil cu extracția dinților care nu au loc pe arcada dentară, înainte de plasarea unui aparat dentar, procedură efectuată de către ortodont.

Ultimele articole

Explorați mai mult