Notarul este o persoană căreia prin statut îi sunt atribuite îndeplinirea anumitor funcții. Într-un cabinet notarial poți comanda servicii notariale, cum ar fi declarații și procuri, contracte, succesiuni, divorț, convenții matrimoniale, precum și alte proceduri notariale. Notarul este solicitat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice și antreprenori individuali, care adesea au nevoie să încheie diverse tranzacții care necesită un notar. În plus, oamenii de afaceri, în virtutea activităților lor, solicită adesea servicii notariale. Orice cetățean, persoană juridică și antreprenor individual poate apela la un cabinet notarial. Notarul certifică diverse contracte (de exemplu, vânzarea și cumpărarea unei case, a unei acțiuni de capitalul autorizat), va certifica acordul sau procura, va certifica autenticitatea semnăturii din cerere, va pregăti documentele și de asemenea, va oferi consiliere cu privire la aspectele juridice.
Birou notarial: oportunități speciale
Pentru a apela un notar, trebuie să fii de acord cu ora întâlnirii și cu documentele necesare solicitate. Nu există nicio diferență fundamentală între serviciile notariale pentru persoane fizice și cele pentru persoane juridice. Plata și executarea acestora au loc întotdeauna în conformitate cu legea. Un notar oferă următoarele servicii: certificarea documentelor, de la întocmirea unui testament și până la încheierea de acorduri de lucru, certificarea autenticității semnăturilor pe documente, confirmarea corectitudinii copiilor pregătite ale documentelor etc., gama de servicii oferite de un notar fiind suficient de largă.
Beneficiile serviciilor notariale
Apelarea la un cabinet notarial este cea mai bună opțiune pentru persoanele care apreciază timpul, banii și confortul. Conform legii, un notar are dreptul să furnizeze servicii notariale nu numai în propriul său birou, ci și la locul de reședință al clientului (într-un birou, într-o altă instituție). La biroul clientului, notarul poate efectua exact aceleași acțiuni notariale ca și în biroul său. Pentru persoanele juridice, vizita unui notar îi va ajuta la executarea rapidă a oricărei tranzacții juridice, certificarea unui card bancar sau traducerea documentelor.
Cetățenii obișnuiți pot apela la un cabinet notar, de exemplu, pentru a certifica o procură sau pentru a semna un acord. Dacă, din orice motiv, ai nevoie să se întocmească un anumit act notarial, trebuie să mergi la cabinetul notarului pentru a întocmi actul legalizat conform legii. De asemenea, notarul poate fi apelat în orice moment, dar întâlnirea va fi stabilită doar de notar în funcție de programul și prioritățile sale.
Istoria notarilor
Scribii celor mai vechi civilizații au fost primii predecesori ai notarului, dar adevărații fondatori ai profesiei erau categorii speciale de funcționari, împuterniciți să formeze și să consolideze probe legale. În Grecia antică, aceștia erau hieromemnezieni sau epistats care erau preoți (hieromemnes – din cuvintele „hiero” – sacru și „mnezos” – memorie). iar în Egipt, se numeau Agoranomos. Înaintașii notarului tabelional din Roma antică erau tocmai cărturarii. Atribuțiile lor includeau nu numai întocmirea diferitelor tipuri de mesaje și petiții, ci și întocmirea diferitelor tranzacții. Existau două categorii de cărturari: cei din serviciul public (scribae) și cei plătiți de persoane private (exceptores et notarii).