3 C
București
AcasăDiverseTerapia alternativă: tratamentul distoniei neurovegetative cu plante medicinale

Terapia alternativă: tratamentul distoniei neurovegetative cu plante medicinale

Distonia neurovegetativă este o afecțiune caracterizată prin disfuncții ale sistemului nervos vegetativ, care afectează mai toate funcțiile vitale ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, digestia, respirația. Este una dintre cele mai ciudate boli, cu manifestări variate, aparent fără legătură între ele. Poate da furnicături la nivelul brațelor, degetelor, buzelor, dureri de cap, transpirații abundente, palpitații, probleme digestive, iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție. Pe cât sună de grav, de complicat, de greu de diagnosticat, pe atât de ușor este de tratat.

Din cauza varietății de simptome care te pot induce în eroare și pe care le poți confunda cu cele ale altor afecțiuni, distonia neurovegetativă se poate diagnostica mai greu. Este nevoie ca un medic generalist să te evalueze în ansamblu, să țină cont de toate simptomele, să-ți facă inclusiv analize de sânge pentru a putea identifica boala.

O boală care s-a declanșat, cel mai probabil, pe fond de stres, de oboseală excesivă, din cauza unei traume emoționale sau a unei perioade cu depresie și anxietate.

Astfel, pentru a trata distonia neurovegetativă, trebuie să-i țintești cauza, adică stresul, anxietatea, oboseala, depresia. Tratamentul va consta, așadar, în ceaiuri și capsule care vizează îmbunătățirea stării psihice.

Sunt remediile naturiste din plante suficient de puternice pentru a trata sau ține sub control o așa boală complexă? Răspuns: da! Și sunt primele indicate, din mai multe motive:

  • Sunt ușor asimilabile de către organism;
  • Nu dau efecte adverse, putând fi administrate inclusiv copiilor de peste 6 ani sau mamelor care alăptează;
  • Nu dau dependență, se pot administra pe perioade mai lungi;
  • Sunt mai puternice și mai eficiente decât ai crede.

Remedii naturiste pentru distonia neurovegetativă

Tratamentul pentru distonie neurovegetativă trebuie să acționeze pe două direcții: 1. reducerea reactivității la stres și 2. relaxarea musculaturii netede de la nivelul organelor și vaselor de sânge. Există plante medicinale care îndeplinesc cu succes acest dublu rol. Este vorba despre tei, passiflora, șerlai, shinduf, rhodiola rosea, vinariță, lavandă și roiniță.  Acestea au efect sedativ, adaptogen, antidepresiv, reduc sensibilitatea emoțională, nervozitatea, stările de agitație și insomniile. În același timp, calmează crampele, colicile, tulburările digestive și circulatorii, grație efectului lor antispastic.

Specialiștii Fares le-au folosit în cadrul ceaiului și capsulelor din gama Distonoplant, care se administrează în cure de 3-6 luni. De altfel, produsele se pot folosi în tot felul de tulburări neurovegetative însoțite de anxietate, stres, drepresie, tulburări digestive și cardiovasculare cu substrat nervos. 

·       Magneziul extras din apă de mare + vitamina B6 din surse naturale (drojdie de bere, extract de orz verde) reprezintă un alt remediu pentru distonia neurovegetativă.Capsulele cu Magneziu marin și B6 de la Fares susțin buna funcționare a sistemului nervos, atenuează oboseala, nervozitatea, iritabilitatea, stresul. Sunt recomandate în furnicături, palpitații (la persoanele fără afecțiuni cardiace), spasme digestive și crampe musculare.

Spre deosebire de medicația clasică, de sinteză, tratamentul pe bază de plante pentru distonie neurovegetativă nu are niciun fel de efecte adverse dacă e administrat corespunzător, nu dă dependență și nici somnolență pe parcursul zilei.

Sunt necesare schimbări ale stilului de viață

Pe lângă tratament, este nevoie să adopți un stil de viață sănătos, care include odihnă suficientă și alimentație echilibrată, bazată pe legume, fructe, carne și lactate slabe, grăsimi sănătoase. Evită cafeaua și alcoolul, care stimulează sistemul nervos și agravează simptomele.

Sportul e foarte important nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mentală. 30 de minute de mișcare pe zi, de preferat afară, în natură, sunt suficiente pentru a reduce nivelul de cortizol din corp și a-l înlocui cu hormonul fericirii, serotonina.

Alte soluții împotriva stresului

Pentru a-ți recăpăta echilibrul interior și starea de bine, trebuie să încerci să reduci stresul. Vei reuși atât cu tratamentul naturist, cât și cu ajutor de specialitate. Discută cu un psiholog, învață câteva tehnici de relaxare și de gestionare a stresului (exerciții de respirație, de yoga), mergi la masaj, la acupunctură.

În viața de zi cu zi, alocă-ți timp pentru tine, pentru pasiunile tale, fă-ți mici bucurii, stai mai mult în preajma oamenilor dragi, pozitivi, care îți ridică moralul.

Redu timpul petrecut pe rețelele sociale. În schimb, citește o carte bună, uită-te la comedii, ascultă muzică veselă, plimbă-te prin parc, ieși din oraș la sfârșit de săptămână. Tot acest timp petrecut frumos te vindecă emoțional.

Distonia neurovegetativă, oricât de ciudată și de complicată ar părea, nu este periculoasă sau letală, însă poate afecta calitatea vieții. Rareori trece de la sine, fără intervenție. Însă cu tehnici de gestionare a stresului și cu tratamentul naturist recomandat, vei reuși să stopezi simptomele și să-ți iei viața înapoi. 

Ține cont că fiecare caz de distonie neurovegetativă este unic, are pachetul său de simptome și timpul său de manifestare. Unele persoane pot avea perioade de remisie sau de ameliorare semnificativă, în timp ce altele pot experimenta simptome persistente sau recurente pe termen lung. Tratamentul pentru distonie neurovegetativă și schimbările stilului de viață trebuie și ele personalizate în funcție atât de simptome, cât și de personalitatea ta, de sensibilitățile tale. Vorbește cu medicul specialist și vezi ce ți se potrivește.

Ultimele articole

Explorați mai mult