17.4 C
București
AcasăEconomieTransgaz se confruntă cu probleme financiare

Transgaz se confruntă cu probleme financiare

În primele șase luni ale acestui an, compania Transgaz a înregistrat o reducere semnificativă a profitului net, acumulând un total de 70,81 milioane de lei, comparativ cu nivelul de 177,27 milioane de lei în aceeași perioadă a anului precedent. Aceste informații au fost furnizate pieței financiare prin intermediul Bursei de Valori București (BVB), conform surselor de la News.ro.

În prima jumătate a anului, veniturile generate din activitățile de exploatare, înainte de a lua în considerare activitățile de echilibrare și construcții, au înregistrat o creștere semnificativă de 8%, atingând suma de 761,09 milioane de lei. Transgaz SA deține poziția de asociat unic în cadrul Eurotransgaz SRL, o companie înființată în 2017 în Republica Moldova, cu scopul de a participa la procesul de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz SRL.

Din anul 2018, odată cu achiziționarea Vestmoldtransgaz SRL din Republica Moldova de către Eurotransgaz SRL, Transgaz SA funcționează ca societate-mamă și elaborează situații financiare consolidate pentru întregul grup. În prima jumătate a anului 2023, entitatea Vestmoldtransgaz SRL din Republica Moldova a furnizat servicii de livrare a gazului natural în valoare totală de 3,54 milioane de lei.

Pe plan individual, Transgaz a raportat o creștere a veniturilor din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare și construcții conform standardului IFRIC12, cu 8% (adică 53,21 milioane de lei), atingând 757,13 milioane de lei. În schimb, veniturile din activitatea de echilibrare au scăzut la jumătate și au înregistrat o scădere de 277,41 milioane de lei, ajungând la 263,06 milioane de lei. Acest declin se datorează mai multor factori, inclusiv unui preț de tranzacționare mai mic cu 219,14 lei/MWh, cu o influență negativă de 208,99 milioane de lei, și o cantitate mai mică de energie, cu o influență negativă de 68,41 milioane de lei.

Cheltuielile de exploatare, înainte de echilibrare și activitatea de construcții conform standardului IFRIC12, au crescut cu 8% față de iunie 2022, ajungând la 717,5 milioane de lei, cu o creștere de 50,26 milioane de lei. Cheltuielile financiare au înregistrat o scădere de 20,69 milioane de lei, totalizând 63,78 milioane de lei. În primul trimestru al anului 2022, Transgaz a raportat cheltuieli privind imobilizările financiare cedate, în urma reducerii capitalului social al Eurotransgaz cu 13,15 milioane de euro. În primul semestru al anului 2023, cheltuielile cu dobânzile au crescut, în principal din cauza finalizării proiectelor de investiții, în timpul cărora dobânda a fost capitalizată.

În concluzie, profitul net înregistrat la nivel individual a suferit o scădere semnificativă, ajungând la 78,82 milioane de lei la sfârșitul primelor șase luni, în comparație cu nivelul de 185,8 milioane de lei înregistrat în primul semestru al anului 2022.

Ultimele articole

Explorați mai mult