32.8 C
București
AcasăCasa & GradinaAmenajarea balconului: Cum să-l transformi într-o oază de relaxare?

Amenajarea balconului: Cum să-l transformi într-o oază de relaxare?

Te-ai plictisit de balconul anost pe care îl folosești doar drept spațiu de depozitare pentru lucrurile pe care nu le mai folosești? Cum ar fi să îl transformi într-o adevărată oază de relaxare?

Dacă te încântă această idee, află că nu este deloc dificil să îți amenajezi balconul și să creezi o terasă pe cinste. Trebuie doar să privești totul dintr-o perspectivă nouă și să îți pui creativitatea la încercare.

Iată cum îți poți transforma balconul într-un spațiu de relaxare, indiferent de dimensiunile acestuia.

1. Masă pentru doi

Dacă balconul tău are dimensiuni minime, nu trebuie să renunți din start la idee. Poți amenaja spațiul astfel încât să obții o terasă primitoare.

Începe prin a face curățenie generală în balcon, aruncând sau reciclând toate lucrurile de care nu mai ai nevoie. Renunță la acel dulap vechi și prăfuit, în care păstrezi o mulțime de obiecte inutile de care nu ai avut încă ocazia să scapi. La final, vei obține mai mult spațiu decât credeai că există.

Cumpără o măsuță extensibilă, care se poate strânge la nevoie. Optează pentru una din lemn ușor sau bambus, pentru a o putea manevra cu lejeritate. Apoi, achiziționează și două scaune în același stil, de preferat pliabile. Astfel, când vremea de afară îți permite, poți savura cafeaua și micul dejun pe propria terasă. Când temperaturile scad, poți strânge cu ușurință masa și scaunele, acestea ocupând foarte puțin spațiu de depozitare.

2. Junglă urbană

Dacă simți nevoia de a aduce natura mai aproape de apartamentul tău, poți amenaja o mică junglă personală chiar pe balcon. În cazul în care adori florile, cumpără mai multe ghivece de diferite dimensiuni și plantează plantele tale preferate. Joacă-te cu nuanțele și dimensiunile, pentru a crea o adevărată grădină colorată.

Pentru a păstra și funcționalitatea balconului, caută dulapuri spațioase, în care poți depozita diverse lucruri sau chiar ustensile și produse pentru îngrijirea plantelor tale. Dacă ai un balcon ceva mai încăpător, poți amenaja și un colț de relaxare, cu un taburet, un fotoliu tip puf sau un balansoar confortabil.

3. Terasă pentru prieteni

În cazul în care deții un balcon lung sau foarte mare și adori să petreci serile alături de prieteni, îi poți invita pe toți pe terasa ta personală.

Transformă-ți balconul într-un loc de șuetă și jocuri de societate, schimbând doar câteva elemente. Poți păstra plantele și spațiile depozitare, adăugând o masă încăpătoare și scaune pliabile.

4. Grădina cu bunătăți

Scapă de drumurile săptămânale până la piață sau supermarket și amenajează-ți propria grădină cu legume și plante aromatice. Balconul este spațiul perfect pentru a face acest lucru, dată fiind lumina naturală nelimitată.

Astfel, dacă te pasionează grădinăritul, poți planta câteva semințe de roșii, ardei gras, dar și plante aromatice precum busuioc, rozmarin, oregano sau mentă. Dacă vrei, poți planta chiar și lămâi, mandarine sau lime, perfecte pentru limonade naturale sau cocktailuri delicioase.

5. Colțul pentru citit

Iubești lectura și visezi să ai un loc special amenajat pentru citit? Balconul poate fi o soluție ideală. Dacă este izolat, îl poți folosi pe tot timpul anului, iar în cazul în care este un balcon deschis, poți utiliza spațiul pe timp de primăvară și vară.

Amenajează-ți un colț confortabil pentru lectură, cu un balansoar sau un fotoliu comod, o păturică pufoasă, perne colorate și lumânări parfumate. Cu un asemenea spațiu, vei adora să petreci fiecare seară sau dimineață citind câteva pagini.

Indiferent ce variantă ai alege, asigură-te că amenajările pot fi implementate cu succes. Dacă este nevoie, izolează balconul înainte de a te apuca de treabă și măsoară cu atenție dimensiunile mobilierului. Rezultatul va fi unul perfect, de care te vei putea bucura mult timp de acum înainte!

Ultimele articole

Explorați mai mult