31.3 C
București
AcasăAutoCum alegi corect anvelopele de iarnă

Cum alegi corect anvelopele de iarnă

Alegerea corectă a anvelopelor de iarnă este foarte importantă şi trebuie să respecte recomandările producătorilor de autoturisme în ceea ce priveşte dimensiunile din cartea auto, stilul de conducere al şoferului şi condiţiile de exploatare. Pentru a alege anvelopele de iarnă cu caracteristici funcţionale adecvate, este important ca potenţialii cumpărători să acorde atenţie criteriilor de selecţie.

Anvelopele de iarnă trebuie să prezinte semnul M+S

Unul din cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească anvelopele de iarnă, pa lângă respectarea dimensiunilor potrivite, este semnul M+S sau M.S şi simbolul fulg de zăpadă, astfel încât conducătorii auto să fie siguri că fac alegerea potrivită.

Tipul benzii de rulare, construcţia anvelopei şi cablul interior

În decizia referitoare la achiziţionarea celor mai bune anvelope de iarnă contează foarte mult profilul benzii de rulare, care poate fi simetric sau asimetric, direcţional sau nedirectional. Proiectarea asimetrică a benzii de rulare este foarte importantă, fiind concepută pentru a asigura o bună scurgere a apei şi stabilitate direcţională.

După proiectare, anvelopele de iarnă sunt destinate să fie folosite cu cameră sau fără cameră. În condiţiile moderne, alegerea designului anvelopei este predeterminată: pneurile moderne tubeless sau fără tub sunt cele recomandate pentru conducătorii auto moderni.

În plus, tipul de construcţie al cablului este foarte important în alegerea anvelopei de iarnă, “scheletul” pneului fiind o caracteristică ce nu necesită prea multă atenţie atunci când aleg anvelopele moderne pentru că aproape toate sunt radiale, lucru indicat de litera R în marcarea anvelopei.

Ce indică dimensiunile anvelopelor de iarnă

Înainte de a cumpăra anvelopele de iarnă potrivite autoturismului, este important ca proprietarii să ţină cont de dimensiunile acestora: diametru, lăţime şi înălţimea profilului. Fiecare parametru este descris în mod corespunzător astfel:

·                 Lăţimea anvelopelor este un indice foarte important şi reflectat în marcarea anvelopei, indicat în milimetri. Janta anvelopelor poate avea o lăţime diversă, cu condiţia ca pneul să stea corect pe jantă.

·                 Înălţimea profilului anvelopei de iarnă este al doilea indice, reflectat în marcajul pneului şi este indicat că un procent din lăţimea anvelopei, un raport între inaltmea profilului şi lăţimea ca procent. Acest criteriu influenţează şi performanţă anvelopelor de iarnă, pentru că un profil mai ridicat asigură  un confort sporit şi o rezistenţă sporită la defecţiuni, în timp ce anvelopele cu un profil redus fac faţă mai bine pe suprafeţele drumului demonstrând suspensie şi se vor dovedi mai predispuse la deteriorare dacă se confruntă cu un carosabil deteriorat.

·                 Diametrul trebuie să fie întocmai precum cel recomandat în cartea tehnică a maşinii. Diametrul anvelopelor achiziţionate este uşor de identificat în Cartea Tehnică a maşinii sau citind pe flancul anvelopelor echipate pe maşină.

Anul fabricaţiei şi profilul anvelopelor de iarnă

Înainte de a cumpăra un set de anvelope de iarnă, este important ca proprietarii să fie atenţi la anul de fabricaţie, să evite anvelopele vechi sau foarte uzate şi să ţină cont de numărul de 4 cifre de pe flancul anvelopei. Un exemplu ar fi 3716, ceea ce indică faptul că anvelopa este produsă în săptămâna cu numărul 37 din anul 2016.

Nu în ultimul rând, profilul cauciucului este foarte important. În timp ce profilul anvelopelor de vară are 6-8 mm, cel al anvelopelor de iarnă este de 9-11 mm pentru evitarea fenomenului de acvaplanare şi pentru o stabilitate sporită.

Ultimele articole

Explorați mai mult