19.7 C
București
AcasăAfaceriCum se alege o vitrină frigorifică pentru zona de vânzare?

Cum se alege o vitrină frigorifică pentru zona de vânzare?

Mai multe elemente sunt luate în considerare pentru a alege echipamentul de afișare frigorifică optim: tipul de produse depozitate în vitrină, dimensiunile spațiului de vânzare cu amănuntul unde vitrina se poate amplasa, puterea de răcire de care este nevoie pentru anumite mărfuri etc.

Vitrinele frigorifice vă vor permite ca să afișați produsele în punctele de vânzare, respectând în același timp lanțul rece și regulile stricte de igienă alimentară.

Tipuri de vitrine de răcire pentru depozitare și afișaj

Puteți alege fie vitrine cu ferestre tradiționale sau dintre acele modele mai noi de vitrină frigorifică orizontală ori verticală cu autoservire.

În funcție de tipul de alimente depozitate în interiorul vitrinelor comerciale, există două mari categorii de asemenea echipamente de răcire:

– cu temperatură pozitivă (pentru fructe și legume, carne, produse lactate);

– cu temperatură negativă (pentru produsele congelate).

Echipamente frigorifice de o calitate ireproșabilă puteți găsi la ContiGrup.

Vitrine cu răcire umedă sau uscată (statice sau cu ventilare la rece)?

Comercianții pot să aleagă vitrina frigorifică potrivită în funcție de nevoile foarte specifice ale mărfurilor stocate.

Există în acest sens:

vitrine frigorifice care funcționează pe principiul răcirii umede și care au proprietatea că nu usucă alimentele depozitate vremelnic în interiorul lor;

vitrine frigorifice care funcționează pe principiul ventilării la rece (uscării la rece) și care oferă o distribuție mai bună a frigului, dar au și tendința de a usca produsele expuse în compartimentele lor.

Al doilea tip de vitrine frigorifice – cu ventilare la rece, prezintă două beneficii importante determinate de absența umezelii:

– nu se formează condens pe geamuri;

– se limitează proliferarea bacteriilor în interiorul echipamentelor frigorifice.

Sistemul dinamic, cu ventilație forțată, nu este potrivit pentru carne, brânză, pește, mărfuri alimentare care ar fi mai bine să fie ambalate. Pentru că frigul se întinde uniform, dar riscă și să usuce produsele depozitate.

Sistemul static nu va conduce la suprasolicitarea produselor, dar nici nu permite stocarea unei cantități mari de alimente, deoarece nu poate să se răcească egal toate zonele interioare ale vitrinei frigorifice respective. Fluxurile de aer rece nu sunt răspândite de către ventilatoare, ci se împrăștie în mod natural, deci, prin forța lucrurilor inegal.

Din acest motiv, vitrinele frigorifice cu sistem static sunt mai ieftine decât cele ce utilizează sistemul de ventilare forțată.

Vitrine frigorifice deschise sau închise?

Pentru a vă dota cu vitrinele comerciale potrivite, aveți acum posibilitatea ca să alegeți între mobilier frigorific deschis (fără uși) sau mobilier închis (cu uși).

În supermarketuri,deja clienții s-au obișnuit ca să găsească vitrine cu ferestre deschise (mobilierul rece pozitiv). Este mai atractiv pentru aceștia ca să își aleagă singuri produsele, nu să li se ofere acestea de către personalul angajat. Problema vitrinelor deschise este aceea că au un consum mare de energie, deoarece echipamentul trebuie să compenseze pierderile de frig inerente.

Vitrinele frigorifice închise consumă de până la două ori mai puțin decât acelea deschise. 

Iluminatul din vitrinele frigorifice

Iluminatul vitrinelor frigorifice din zonele comerciale necesită un consum de energie suplimentar. Cu toate acestea, face posibilă o mai bună evidențiere a produselor, datorită unei vizibilități mai bune sau unor culori specifice capabile să atragă privirea (roz deschis, verde, albastru etc.). Dacă doriți ca vitrinele comerciale din magazinul dvs. să fie iluminate atractiv, luați în considerare pentru a face economii inclusiv alegerea unor surse cu LED în locul tuburilor de neon (care consumă puțin și nu emit căldură).

Sistem de dezghețare automată sau manuală?

Vitrinele frigorifice mai scumpe au sistem automat de dezghețare, dar scutesc personalul de efortul de a le descărca, întrerupe alimentarea cu energie electrică și menținerea o perioadă golite, până se dezgheață. Altfel, există mari riscuri ca echipamentul de frig cu dezghețare manuală să se defecteze.

Vitrinele comerciale cu dezghețare automată au procesele monitorizate de senzori care transmit informațiile necesare unui „creier central” care ia autonom deciziile cele mai potrivite pentru ca echipamentul frigorific să funcționeze fără probleme o perioadă de timp îndelungată.

Ultimele articole

Explorați mai mult