32.8 C
București
AcasăSanatateEcografia cardiacă: ce este, ce presupune, cât costă și când este recomandată?

Ecografia cardiacă: ce este, ce presupune, cât costă și când este recomandată?

Ecografia cardiacă sau ecocardiografia este o investigație prin care medicul verifică modul în care funcționează inima. Procedura este similară unei ecografii obișnuite, deoarece folosește ultrasunete, nefiind deloc invazivă, însă în acest caz doar inima este organul analizat.

Când este recomandată ecografia cardiacă

Medicul cardiolog poate recomanda o ecografie cardiacă atunci când vrea să verifice starea de sănătate a inimii, iar alte investigații, precum electrocardiograma, nu au fost suficiente. Cu ajutorul acestei ecografii, care este o metodă rapidă, precisă și neinvazivă, medicul va afla dacă există malformații congenitale la nivelul inimii sau alte anomalii, care duc la o funcționare anormală a inimii.

Sursa foto: https://www.youtube.com/watch?v=S_UFayZLtYg

Investigația poate fi făcută și în cazul unui fetus, înainte de-a se naște, dacă există suspiciuni privind malformații cardiace. De cele mai multe ori însă este recomandată pacienților adulți, dacă aceștia se plâng de dureri în piept sau de probleme cu respirația. Desigur, este o investigație care poate fi făcută și în cazul copiilor, de orice vârstă, pentru că nu presupune o pregătire specială și nici nu implică riscuri.

Indiferent de motivul pentru care este recomandată ecografia cardiacă, ea trebuie făcută de către un specialist în imagistică. Poți face o ecografie cardiacă la spitalul Monza-Ares sau la o altă clinică de renume, unde, dacă va fi nevoie, vei avea posibilitatea să faci și alte analize sau investigații suplimentare.

Ce presupune o ecografie cardiacă

În timpul procedurii, medicul va plimba peste piept o sondă de ecograf, peste care a pus un gel special și va vedea în timp real, pe un monitor, bătăile inimii. De asemenea, va putea observa în detaliu cum arată cavitățile inimii, care este grosimea pereților cardiaci și alte indicii, care îl vor ajuta să înțeleagă dacă există vreo afecțiune la nivelul cordului. În acest fel poate fi observat din timp inclusiv riscul de infarct. Întreaga procedură durează între 30 și 60 de minute.

Sursa foto:  https://en.wikipedia.org/wiki/Tissue_Doppler_echocardiography#/media/File:Diastolic_function.png

Cât costă o ecografie cardiacă

Prețul unei investigații de acest fel, la o clinică privată, este de aproximativ 180 lei. Ține cont însă că ai nevoie și de o consultație de specialitate la un medic cardiolog, care să interpreteze rezultatul ecografiei, poate și de alte investigații suplimentare, cum este electrocardiograma.

Toate acestea trebuie plătite separat sau pot fi făcute gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la unitățile medicale care au contract cu casa de asigurări de sănătate. Trebuie să te informezi din timp de la medicul tău, ca să știi dacă poți beneficia de aceste investigații gratuite. De asemenea, dacă ai un abonament la o clinică medicală, probabil că vei putea face gratuit, în baza abonamentului tău, toate aceste proceduri.

Dacă nu te simți bine și ai probleme de respirație sau dureri în piept, mergi cât mai repede la medic pentru o consultație! E posibil să-ți recomande inclusiv o ecografie cardiacă, pentru a verifica starea inimii tale.

Ultimele articole

Explorați mai mult