2 C
București
AcasăCasa & GradinaGhidul complet al parchetului laminat: Alegerea și întreținerea perfectă

Ghidul complet al parchetului laminat: Alegerea și întreținerea perfectă

Parchetul laminat este una dintre cele mai populare și versatile opțiuni pentru podele, oferind un aspect elegant și o durabilitate excelentă. Fiind disponibil într-o gamă largă de stiluri și finisaje, parchetul laminat poate adăuga un plus de frumusețe și valoare casei tale. Cu toate acestea, pentru a obține rezultatele dorite și a prelungi durata de viață a parchetului laminat, este important să faci alegeri informate și să îl întreții corespunzător. În acest articol, vom explora ghidul complet al parchetului laminat, de la alegerea perfectă până la metodele adecvate de întreținere.

 1. Alegerea parchetului laminat:

Pentru a face alegerea potrivită în ceea ce privește parchetul laminat, iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

 • Finisaj și culoare: Parchetul laminat este disponibil într-o gamă variată de finisaje și culori. Ai posibilitatea de a alege între aspectul lemnului natural, texturi moderne sau modele inspirate de piatră și ceramică. Alege un finisaj și o culoare care să se potrivească stilului și designului interior al casei tale.
 • Clasa de rezistență: Parchetul laminat este clasificat în funcție de rezistența sa la uzură și abraziune. Optează pentru o clasă de rezistență potrivită traficului din zona în care va fi amplasat parchetul, cum ar fi clasa AC3 pentru locuințe rezidențiale sau clasa AC5 pentru spații comerciale.
 • Grosime și strat de protecție: Verifică grosimea plăcilor de parchet laminat și asigură-te că aceasta este adecvată pentru a rezista la uzură și pentru a oferi stabilitate. De asemenea, asigură-te că parchetul are un strat de protecție rezistent la zgârieturi și pete.
 1. Instalarea parchetului laminat:

Instalarea corectă a parchetului laminat este esențială pentru a asigura durabilitatea și aspectul estetic al acestuia. În general, parchetul laminat este instalat prin îmbinare și nu necesită lipire. Este important să urmezi instrucțiunile producătorului și să asiguri o suprafață plană și curată înainte de instalare. Dacă nu te simți încrezător în a face acest lucru singur, este recomandat să apelezi la serviciile unui specialist în instalarea parchetului laminat.

 1. Întreținerea parchetului laminat:

Pentru a menține aspectul și durabilitatea parchetului laminat, este important să urmezi câteva sfaturi de întreținere:

 • Curățare regulată: Îndepărtează praful și murdăria de pe parchetul laminat prin aspirare sau șters cu o mopă ușor umedă. Evită utilizarea cantităților mari de apă sau a produselor de curățat dure, deoarece acestea pot deteriora finisajul parchetului.
 • Protecție împotriva zgârieturilor: Utilizează protecții pentru picioarele mobilelor și evită trascărea obiectelor grele sau aspre direct pe parchet. Folosește covoare sau presuri în zonele cu trafic intens pentru a proteja parchetul de zgârieturi și abraziune.
 • Evitarea umidității excesive: Parchetul laminat este sensibil la umiditate, așa că evită umezirea excesivă a suprafeței. În cazul varsării de lichide, șterge imediat cu o cârpă uscată pentru a preveni pătrunderea apei în pardoseală.
 • Reîmprospătare periodică: Dacă parchetul laminat prezintă semne de uzură sau aspectul său s-a deteriorat în timp, poți aplica un strat de lac sau ulei de întreținere special conceput pentru parchet laminat. Acest lucru va ajuta la reîmprospătarea aspectului și la protejarea parchetului.
 • Protejarea de expunerea la soare: În cazul în care parchetul laminat este expus la lumina directă a soarelui, este recomandat să folosești perdele sau jaluzele pentru a reduce impactul ultraviolet și a preveni decolorarea.

Concluzie:

Parchetul laminat este o alegere populară pentru podele, datorită aspectului său estetic și durabilității sale. Prin alegerea potrivită, instalarea corectă și respectarea măsurilor de întreținere adecvate, parchetul laminat îți poate oferi ani de frumusețe și confort în casa ta. Asigură-te că iei în considerare aspecte precum finisajul, clasa de rezistență și grosimea în momentul alegerii parchetului laminat. Respectă instrucțiunile de instalare și asigură-te că întreții parchetul regulat și corect. Astfel, parchetul laminat va rămâne o investiție de calitate și o bucurie pentru mulți ani înainte.

Ultimele articole

Explorați mai mult