27.4 C
București
AcasăEconomiePână la toamnă, măsurile fiscale și pensiile speciale vor fi amânate

Până la toamnă, măsurile fiscale și pensiile speciale vor fi amânate

Reforma legată de pensiile speciale, solicitată în urma deciziei Curții Constituționale, și pachetul de măsuri fiscale nu vor primi aprobarea în cursul acestei luni, conform unor surse politice citate de Digi24.ro. Această amânare este necesară datorită faptului că oficialii din București trebuie să poarte discuții cu Comisia Europeană înainte de a lua o decizie în această privință.

Chiar dacă liderii Coaliției anunțaseră inițial o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna august, programul discuțiilor cu Comisia Europeană a modificat aceste planuri. Conform surselor citate, Comisia Europeană le-a solicitat oficialilor de la București să nu grăbească procesul de implementare a amendamentelor la legea pensiilor speciale fără a discuta cu Bruxellesul. Este esențial să subliniem că această lege are un impact asupra fondurilor europene din cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Amendamentele la legea pensiilor speciale, care a fost declarată parțial neconstituțională, sunt în prezent în etapa de finalizare și urmează să fie trimise Comisiei Europene, potrivit surselor guvernamentale. În perioada 23-24 august, ministrul Muncii are programată o întâlnire la Bruxelles cu oficialii europeni pentru a discuta despre acest aspect. Una dintre posibilele amendamente presupune o creștere a procentului de impozitare pentru pensiile speciale (inițial fixat la 15%). Decizia Curții Constituționale stipulează că acest impozit trebuie aplicat tuturor pensiilor de serviciu și militare. Aceste modificări vor fi adoptate în cadrul sesiunii parlamentare care începe în luna septembrie.

În privința pachetului de măsuri fiscale, situația este asemănătoare. La sfârșitul lunii august, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, are programată o prezentare la Bruxelles pentru a discuta ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu va avea o discuție cu Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar. Abia după aceste discuții, pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat în cadrul Guvernului. Surse din cadrul guvernului indică faptul că aceste măsuri vor intra cel mai probabil în vigoare din luna octombrie, în contextul în care PNL și PSD încă discută despre aplicarea lor.

Ultimele articole

Explorați mai mult