30.7 C
București
AcasăLifestylePui tikka masala, mică istorie romanțată

Pui tikka masala, mică istorie romanțată

Gurmanzii au auzit desigur de faimosul pui tikka masala, preparat care nu este altceva decât o combinație de bucăți de pui marinat și apoi prăjite cu un sos de curry foarte condimentat, cremos, de culoare portocalie.

Cine a inventat rețeta de pui tikka masala?

Interesant este faptul că există aprigi controverse cu privire la locul unde acestă rețetă a fost inventată. Unii consideră că este specific regiunii Punjab din India sau Pakistan, alții consideră că leagănul rețetei se află mai aproape de noi, pe pământ scoțian, în Glasgow.

Revendicarea rețetei de pui tikka masala ca fiind de proveniență europeană a fost determinată și de faptul că este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare existente în Regatul Unit, un ministru britanic, pe nume Robin Cook, chiar a afirmat public în 2001 că puiul tikka masala este o mâncare tradițională din Marea Britanie.

Acest tip de mâncare se servește fierbinte și are drept ingrediente principale, în afară de pui: iaurt, roșii pasate, ceapă, usturoi, ghimbir, ardei iute etc.

Rețeta se poate prepara inclusiv cu pește sau miel, dar tot varianta originală cu carne de pui este cea mai gustoasă.

Dacă verificăm cărțile de bucate mai vechi, aflăm că puiul tikka masala se prepară cu bucăți de carne de pui care se marinează în condimente și iaurt, iar mai apoi sunt coapte în cuptor și servite cu sos masala foarte condimentat.

S-au făcut până și cercetări ample cu privire la acest fel de mâncare, iar specialiștii în gastronomie au repertoriat nu mai puțin decât 48 de rețete diferite, în care singurul ingrediente comun a fost reprezentat de carnea de pui.

Deoarece un pui tikka masala trebuie în mod obligatoriu să arate portocaliu, sosurile și bucățile de pui au fost colorate, în funcție de varianta de rețetă, cu suc de portocale, turmeric, boia de ardei iute sau dulce, bulion etc.

Deși britanicii își revendică această mâncare, foarte simplu de preparat, adevărul este că datorită multiplelor condimente pe care sosul le conține, precum și datorită tehnicii de marinare specifică mai degrabă continentului asiatic, este foarte probabil ca originea puiului tikka masala să se găsească ceva mai departe de Europa.

Mai precis, pe la jumătatea secolului 20, prin anii 1960, în Marea Britanie existau numeroase restaurante cu specific indian care erau conduse de bucătari… din Bangladesh (!!!) și care au început ca să le servească clienților mâncăruri tradiționale indiene, dar și mâncăruri inspirate după cele din țara lor de origine.

Pentru a împăca și capra și varza, respectiv și britanicul și asiaticul, sau puiul și sosul curry, cei mai mulți consideră că acest fel de mâncare a fost inventat pe pământ scoțian de către un bucătar din Bangladesh.


Se pare că un bucătar pe nume Ali Ahmed Aslam, proprietarul al restaurantului Shish Mahal, a improvizat un sos în 1971.

Conform istorisirii fiului său, un șofer de autobuz a venit într-o noapte răcoroasă și umedă în Glasgow din deplasare și, zgribulit, a comandat la restaurant o porție de pui cu curry. După ce a sosit comanda, el a trimis-o înapoi la bucătărie vociferând că puiul este prea uscat. Deoarece acolo, la bucătărie, exista niște supă de roșii, vestitul bucătar (ca oricare alt maestru culinar care gustă mâncarea suferea de ulcer – boală profesională, deh!) a luat din acea supă o porție, i-a mai adăugat niște condimente la nimereală și apoi a trimis-o clientului cu puiul aferent și înmuiat. Acesta a apreciat porția primită așa de mult încât ulterior s-a întors și cu prietenii, ca să se delecteze și ei cu felul acela delicios de pui. Treptat, noul fel de mâncare inventat pe moment a fost pus în meniu pe post de „specialitatea bucătarului”.

Inițiativă parlamentară cu privire la puiul tikka masala


Pentru a se vedea cât de departe s-a ajuns cu privire la acest pui tikka masala trebuie amintit și faptul că în iulie 2009 deputatul britanic Mohammad Sarwar a depus o moțiune în Camera Comunelor solicitând Parlamentului, pe vremea când încă nu se vorbea de Brexit, să sprijine o campanie în urma căreia aceasta să primească statutul geografic protejat al Uniunii Europene pentru puiul tikka masala. Din (ne)fericire inițiativa sa rămas fără niciun efect concret.

Cu puțin talent, chiar și un bucătar român amator poate prepara acest fel de mâncare din carne de pui. Sigur va ieși o bunătate, dacă se vor folosi ingrediente de calitate și pui LaProvincia cu gust tradițional, asemănător cu al puilor de țară.

Ultimele articole

Explorați mai mult