19.7 C
București
AcasăLifestyleCe sunt economiile si cum pot fi gestionate?

Ce sunt economiile si cum pot fi gestionate?

Economiile se refera la banii pe care o persoana ii mai are dupa ce isi scade cheltuielile de consum din venitul disponibil intr-o anumita perioada de timp. Prin urmare, economiile reprezinta un excedent net de fonduri pentru o persoana sau o gospodarie dupa ce toate cheltuielile si obligatiile au fost platite.

Economiile sunt pastrate sub forma de numerar sau echivalente de numerar (de exemplu, sub forma de depozite bancare), care nu sunt expuse niciunui risc de pierdere, dar au si randamente minime corespunzatoare. Economiile pot fi crescute prin investitii, iar Vestor ofera informatii in acest sens si cursuri pentru cei care vor sa invete cum sa isi gestioneze economiile corect.

Informatii de baza despre economii

  • Economiile reprezinta suma de bani ramasa dupa cheltuieli si alte obligatii sunt deduse din castiguri.
  • Economiile reprezinta bani care altfel sunt inactivi si nu sunt supusi riscului prin investitii sau cheltuiti pentru consum.
  • Conturile de economii sunt foarte sigure, dar tind sa ofere rate foarte scazute de rentabilitate.
  • Economisirea poate fi contrastata cu investitia, deoarece aceasta din urma implica cautarea de a creste veniturile prin punerea banilor in pericol.
  • Economiile negative indica datoria gospodariei sau valoarea neta negativa.

Economiile cuprind suma de bani ramasa dupa cheltuire. Oamenii pot economisi pentru diverse obiective sau aspiratii de viata, cum ar fi pensionarea, studiile universitare ale unui copil, avansul pentru o casa sau masina, o vacanta sau alte cateva exemple.

Economiile pot fi de obicei alocate pentru situatii de urgenta. Daca o persoana nu poate economisi, se poate spune ca traieste la limita. Daca o astfel de persoana se confrunta cu o situatie de urgenta, adesea nu exista destui bani economisiti pentru a trai si poate risca sa faca datorii mari sau sa nu isi poata rezolva problemele.

Exista diferite tipuri de conturi de economii oferite de banci, care au caracteristici sau limitari diferite.  Un cont de economii plateste dobanda pentru numerar care nu este necesar pentru cheltuielile zilnice, dar ramane disponibil pentru o urgenta.

Depunerile si retragerile se fac online, prin telefon sau la o sucursala fizica a bancii, respectiv la un bancomat. Ratele dobanzilor la conturile de economii tind sa fie scazute, dar sunt adesea mai mari decat cele ale conturilor curente. 

Ultimele articole

Explorați mai mult