27.4 C
București
AcasăAutoCe trebuie sa stii despre statiile de incarcare pentru masini electrice

Ce trebuie sa stii despre statiile de incarcare pentru masini electrice

Statiile de incarcare pentru masini electrice sunt necesare persoanelor care detin automobile electrice. Chiar daca inca nu sunt foarte populare in Romania comparativ cu alte tari, statiile electrice au devenit un subiect de interes, mai ales pentru cei care in ultima perioada si-au achizitionat masini care functioneaza electric.

Statiile de incarcare pentru masini electrice se aleg in functie de detaliile tehnice ale masinii

Pentru a sti ce statie de incarcare este necesara pentru o anumita masina, este important ca proprietarul sa tina cont de puterea de incarcare a masinii, dar si de capacitatea bateriei de pe masina. Exista masini plug in hybrid, care se incarca la puterea de 3.7 kW, iar cele complet electrice pot varia intre 3.7 si 43 kW.

Statiile de incarcare pentru masini electrice depind de insfrastructura electrica a locatiei

Este important sa fie contactata administratia si chiar constructorul pentru a determina daca o anumita retea electrica suporta un consum ceva mai mare de energie. Se recomanda descarcarea tuturor relatiilor tehnice de pe produsul ales, pentru ca toate informatiile sa fie pregatite corespunzator.

Scopul unei statii electrice este cel care stabileste functionalitatea pe care se bazeaza statia. Statia poate sa fie pentru uz public sau pentru uz privat. Este important sa fie montata statia electrica pe un perete sau va fi nevoie de un suport special. De asemenea, se va instala si un software de monitorizare si vor fi integrate modalitati de plata pentru incarcare. Fiecare persoana poate decide ce anume are nevoie, in functie de situatia sa particulara, iar firma furnizoare de statii va oferi cea mai buna solutie.

Majoritatea statiilor de incarcare pentru masinile electrice din Romania ofera energie in mod gratuit, cu scopul de a incuraja cumpararea de masini electrice. Planurile tarifare sunt redate integral in mai multe studii si o serie de calcule foarte simple dovedesc ca incarcarea de la 0 la 100 a unei masini care foloseste cea mai puternica priza din Romania, unde poate fi incarcata o baterie de 50 kW in doar 45 de minute, costa numai 70 de lei. Cu aceasta suma va putea fi parcursa distanta de maxim 230 km, tinand cont de conditiile de mediu si de modul in care se prezinta traseul.

Exista si abonamente entry ceva mai ieftine, care implica un cost lunar fix, indiferent de cat de des este incarcata masina, sau abonamente fast, care au cel mai mic pret. In plus se mai achita si suma de aproximativ 220 de lei lunar, independent de numarul de incarcari.

De aceea se recomanda detinerea propriei statii de incarcare electrice pentru uz personal. Un proprietar de masina electrica, daca detine o statie de incarcare, va putea sa isi incarce masina oricand, platind costul odata cu factura la energie electrica.

Ultimele articole

Explorați mai mult