18 C
București
AcasăCumparaturi OnlineCum alegi lungimea rochiei? Ghidul fashionistelor

Cum alegi lungimea rochiei? Ghidul fashionistelor

Ai avut vreodată dubii în ceea ce privește lungimea unei rochii? Fie că ne referim la un mini care părea indecent de scurt sau la o rochie lungă care mătura podeaua în urma ta, cu siguranță au existat momente în viață când ai ajuns la concluzia că ai greșit în ceea ce privește dimensiunea piesei purtate.

Sunt tot felul de reguli referitoare la lungimea rochiei; unele dintre ele demodate, altele mult prea inchizitoriale și numai câteva ce pot fi aplicate fără probleme. Lungimea rochiei depinde în general de tipul tău de corp, de înălțime, de vârstă și de natura evenimentului pe care îl frecventezi.

Ține cont de aceste indicii și nu vei avea cum să dai greș: azi te învățăm care sunt regulile de care să țină cont fashionistele cu privire la lungimea corectă a rochiei!

Cum alegi rochia în funcție de înălțime

Acum ceva vreme, domina o preconcepție conform căreia fetele scunde puteau purta doar rochii mini, iar cele înalte urmau să își sublinieze statura numai cu creații maxi. Fireşte, nu e nimic mai neadevărat de atât: poți arăta fabulos în orice lungime de rochie, indiferent ce înălțime ai, dacă ții cont de câteva principii simple.

Astfel, dacă ești petite sau mică de înălțime, îți sunt recomandate în general rochiile scurte, deasupra genunchiului. Acestea îți vor face picioarele să pară mai lungi. În ceea ce le privește pe cele maxi, rochiile ar trebui să atingă podeaua, fiindcă altfel îți pot scurta vizibil silueta.

Care e lungimea teoretică perfectă? Conform specialiștilor, dacă ai sub 1,50 m, cel mai bine e ca rochia să fie micro, mai scurtă de 71 de cm. Rochiile maxi sunt de evitat, sau, dacă le porți totuși, croiește-le perfect cât să măture gingaș podeaua atunci când păşeşti.

Dacă ai între 1,5 m și 1,73 m, lungimea rochiei scurte poate varia între 85 și 94 de cm, iar rochia lungă poate depăși 147 de cm.

Fetele cu siluetă de supermodel, peste 1,73 m pot purta rochii de zi cu o lungime cuprinsă între 90 și 102 cm. Lungimea ideală pentru o creație de seară trebuie să fie însă de 155 de cm.

Care sunt lungimile potrivite pentru ținutele de zi?

Știi în ce parametri ar trebui să se situeze rochia ta în ceea ce privește lungimea, raportându-te la propria înălțime. Acum trebuie să iei în considerare și alte aspecte: momentul zilei, dar și evenimentul la care participi. Regula este următoarea: ziua rochiile pot fi mai scurte, iar cu cât event-ul la care participi e mai sofisticat, cu atât creația pe care o porți ar trebui să fie mai lungă.

Începem cu rochiile scurte! În general, acestea ar trebui să evite să se termine undeva în dreptul celei mai groase părți a piciorului tău. În general, rochia undeva la jumătatea pulpei e cea mai bună idee.

Rochiile până la genunchi reprezintă cea mai flatantă variantă de rochie pentru femei. Acestea se potrivesc de minune spațiului office, dar și prânzurilor de afaceri sau evenimentelor mai puțin formale, de zi.

Aceste creații au tivul situat ideal undeva imediat deasupra sau sub genunchi. Alege însă neapărat varianta lor mai scurtă dacă ești mică de înălțime.

Rochiile midi constituie un subiect sensibil. Arată diafan, atât de grațios și de elegant, dar sunt destul de dificil de abordat. Precum în cazul celor scurte, evită să porți o rochie midi până în dreptul celei mai groase zone a gambei. Creația perfectă ar trebuie să fie undeva deasupra sau sub acest punct.

Sursa foto: Pexels

Rochiile lungi de zi au lungimea perfectă în dreptul gleznei. Poartă-le cu încălțăminte cu talpă plată, abordând în general modele boho, romantice, feminine. Lasă rochiile de prințesă, ultra lungi, pentru seară.

Cele mai frumoase rochii de zi te așteaptă în mediul online. Ține cont de recomandările noastre și alege lungimea perfectă în funcție de înălțimea ta și de evenimentul la care participi. Rochia multicoloră cu imprimeu abstract e minunată pentru o zi caldă de vară.

Sursa foto: Dasha / Rochie multicolora cu imprimeu abstract Sol

Cât de lungă trebuie să fie rochia de seară?

Dacă ocazia la care participi e una formală și ai decis să porți o rochie de seară, te vei întreba: cât de lungă poate să fie? Sfatul nostru este să eviți rochiile maxi care se termină în dreptul gleznei și pe care le-ai purta ziua. Ai nevoie de o lungime deasupra sau sub acest prag.

Rochiile Tea Length, respectiv cele care se purtau în trecut la petrecerile cu ceai din anii 20, au migrat în societatea contemporană în repertoriul rochiilor de seară. Este lungimea perfectă dacă nu vrei să te complici prea tare cu o rochie demnă de prințesă. În ceea ce privește dimensiunile, aceste rochii ar trebui să se termine undeva la 7-10 cm sub genunchi. Asociază cu pantofi cu toc nude și cu un decolteu în V pentru a alungi silueta, un aspect necesar atunci când este vorba despre acest tip de rochie.

Dacă dorești o rochie lungă, ai la îndemână două opțiuni. Prima este rochia care atinge ușor podeaua atunci când stai în picioare. Pantofi, cu toc sau fără, nu trebuie să fie vizibili din această creație.

Sursa foto: Unsplash

A doua ipostază în care te poți regăsi este aceea a rochiei care creează o mică trenă în spatele tău. Ai grijă, însă, deoarece lungimea aceasta e una regească, protocolară, potrivită mai degrabă pentru evenimentele white tie, pentru gale de caritate sau decernări de premii.

Orice lungime care se situează undeva între acestea trei este considerată a fi un faux pas la nivel de rochii de seară și va da impresia că ai uitat să mergi la croitor.

Deși regulile referitoare la lungimea rochiei pot părea mult prea exacte pentru multe dintre noi, ele sunt garanția unui look pur și simplu perfect. Ține cont de ele, ca să te poți lăuda că ai o apariție demnă de o fashionistă, indiferent dacă porți o rochie scurtă de zi sau o creație princiară, lungă, a la Meghan Markle sau Kate Middleton. 

Ultimele articole

Explorați mai mult