Persoanele care nu au luat încă o decizie în ceea ce priveşte lucrările de hidroizolatii terase pe care le plănuiesc trebuie să ştie că au la dispoziţie mai multe variante de materiale, de tip poliuree, dar şi spumă poliuretanică cu celula deschisă sau închisă. Este important ca potenţialii clienţi să ţină cont de recomandările specialiştilor şi să informaţiile pe care le pun la dispoziţie aceştia pentru a alege varianta optimă pentru nevoile lor.
Spuma poliuretanică cu celula deschisă
Spuma poliuretanică cu celula deschisă are performanțe termice similare cu materialele folosite pentru diferite lucrări, având un coeficient de conductivitate λ~0.036 W/(m.K) și o densitate scăzută, cu valori apropriate de 12 kg/m3. Acest produs este cunoscut şi sub numele de spumă moale sau flexibilă, fiind folosită la umplerea pereţilor, a tavanului, a planşeului, fiind folosită şi la poduri sau în alte condiţii.
Spuma poliuretanică cu celula închisă
Spuma poliuretanică cu celula închisă are un coeficient de conductivitate termică superior celei cu celulă deschisă, cu valori de λ~0.021 W/(m.K), având o densitate ridicată, cu valori cuprinse între 35-50kg/mp, fiind densă, rigidă şi cu proprietăţi şi calităţi termoizolante foarte bune.
Aceasta spumă este folosită adesea la poduri, mansarde şi hale, graţie excelentelor proprietăţi de termoizolare. De asemenea, spumă poliuretanică cu celula închisă este alegerea perfectă pentru lucrări comerciale şi rezidenţiale de înaltă calitate.
Poliureea
Lucrările de izolatii cu spuma poliuretanica sunt efectuate cu poliuree, suprafeţele acestea fiind caracterizate de o textură strânsă şi de o flexibilitate considerabilă, ce îşi păstrează proprietăţile mecanice şi rezistenţa, au o protecţie ridicată împotriva radiaţiilor UV şi formând o membrană sigură, densă şi aderenta.
Poliureea este un produs complet nou şi inovator, folosit din ce în ce mai mult, pe scară largă în construcţii, având ca şi principala întrebuinţare faptul că este izolatorul perfect.
Diferenţe la nivel de structura celulară
Diferenta de structura celulară a spumei poliuretanice cu celula închisă şi deschisă sunt notabile. La spumă cu celula deschisă, spre exemplu, aspectul este moale, flexibil, celulele sunt lăsate deschise şi nu sunt încapsulate, oferind un flux de aer bun şi asemănându-se cu vată bazaltică. Dacă spaţiul pe care a fost aplicată spumă cu celula deschisă are temperatură ridicată, există riscul apariţiei condensului în anotimpul rece, graţie aerului cald ce tranzitează spumă şi ia contact cu învelişul acoperişului sau un alt mediu cu o temperatură mai mică.
În cazul spumei poliuretanice cu celula închisă, aspectul este compact, nepermisiv cu umiditatea şi aerul, folosind celule capsulate complet. Aceasta spumă este stabilă şi rigidă, oferind rigiditate crescută structurii unde este aplicată, eliminând riscul formării condensului, pentru că nu permite aerului cald acces către aerul rece.
Cu alte cuvinte, pentru a efectua lucrări de termoizolaţii şi hidroizolaţii, proprietarii au la dispoziţie mai multe variante şi tipuri de materiale, lucrările fiind efectuate de specialisti în domeniu, folosind cele mai noi şi inovatoare tehnologii în domeniu.