19.7 C
București
AcasăLifestyleModuri de preparare a puiului

Moduri de preparare a puiului

Unele dintre cele mai bune mâncăruri, mai ales pentru iubitorii de carne albă, sunt cele cu pui. Și nu numai că puiul este cel care răsfață ochii și papilele gustative ale celor care îl mănâncă, însă acesta oferă și posibilități multiple de a fi preparat. Felurile de mâncare pe bază de pui pot rezulta prin prăjirea cărnii, prin coacere sau fierbere, la grătar sau în cuptor, cu diverse arome și sosuri sau simplu etc.

Un pui la cuptor reușit

Pentru a face pui la cuptor este recomandat să fie alese aripile, pulpele superioare sau chiar puiul întreg, deoarece acestea au oase pe dinăuntru și procesul de gătire durează mai mult. Prin coacere, puiul va fi gătit la o temperatură uniformă, neexistând riscul ca vreo parte din acesta să rămână crudă, iar dacă la final căldura va fi dată pe o treaptă superioară, pielea va deveni ușor crocantă și va căpăta o culoare de rumenire.

Sfaturi pentru un pui delicios înăbușit la wok

Dacă se dorește prăjirea cărnii de pui, pieptul sau pulpele dezosate sunt cele mai potrivite bucăți care pot fi alese în acest sens.

–   Se începe cu tăierea pieptului sau pulpelor în felii subțiri, cu ajutorul unui cuțit ascuțit;

–   Urmează încălzirea unui wok la foc mare, se adaugă puțin ulei vegetal încins în prealabil;

–   Se adaugă cantități mici  de carne de pui până când acestea se rumenesc și sunt gătite suficient.

 Este foarte important ca pentru prăjire carnea de pui să fie adăugată în cantități mici, pe rând, deoarece adăugând prea multă carne simultan, temperatura wok-ului va fi redusă, ceea ce înseamnă că se va ajunge la fierberea cărnii de pui în propriul suc, respectiv la o gătire lentă, ci nu la o gătire rapidă și la o rumenire care îi oferă cărnii de pui aroma minunată de caramel natural.

Pui la tigaie

Pentru a prăji carnea de pui la tigaie, bucățile ideale sunt reprezentate de pieptul de pui, de mușchi, respectiv de fileurile obținute din pulpele de pui. Acestea sunt, de obicei, bucăți suficient de mici pentru a fi gătite fără ca exteriorul să ajungă prea gătit sau chiar să fie prea ars.

Pentru a găti puiul la tigaie, este nevoie de încălzirea unei tigăi la foc mediu, apoi se adaugă o lingură de ulei și se lasă să se încălzească. Se așează carnea de pui, fie ea piept, pulpe sau mușchi, în tigaie și se lasă să se gătească timp de 7 sau 8 minute sau până carnea se rumenește ușor și devine aurie. După rumenire, este recomandat ca aceasta să fie întoarsă, iar procedeul trebuie repetat până la gătirea totală a cărnii.

Puiul la grătar

Dacă se dorește gătirea puiului la grătar, fie că este vorba despre grătarul cu cărbuni sau despre grill-ul electric sau pe gaz, este recomandat să fie ales pieptul de pui, mușchiul sau pulpele dezosate. Dacă este vorba despre un pui întreg, de dimensiuni mici, atunci acesta poate fi gătit pe grătar pe ambele părți pentru a prinde puțină culoare și aromă, apoi acesta poate fi băgat la cuptor pentru a se găti suficient de bine, la un nivel moderat de căldură.

Ultimele articole

Explorați mai mult