3.6 C
București
AcasăDiverseTratamentul de canal în sarcina – este posibil?

Tratamentul de canal în sarcina – este posibil?

Femeile însărcinate care se prezintă într-un cabinet stomatologic în Braşov au foarte puţine soluţii de tratament şi foarte puţine variante de a-şi trata afecţiunile cu care se confruntă, pentru că sarcina le împiedica să primească unele tratamente foarte complexe sau dureroase, chiar şi anestezia este diferită la gravide faţă de persoanele care nu poartă un copil în pântece.

Pentru a controla durerea pulpara gravă în urma infecţiilor odontogene la femeile gravide, este necesar tratamentul endodontic, iar pacienţii au o percepţie negativă asupra acestor tratamente complexe în perioada sarcinii. De fapt, tratamentul endodontic este sigur de efectuat în sarcina, mai ales în trimestrul 2 de sarcină, pacientele nefiind nevoite să accepte compromisuri medicale. 

Ce riscuri şi avantaje trebuie luate în considerare în efectuarea unui tratament endodontic în sarcina?

Înainte de a lua decizia de a efectua un tratament endodontic în sarcina, trebuie luate în considerare următoarele lucruri:

  • există un risc tetratogen la făt datorită medicamentelor luate de mama, iar pentru tratarea infecţiilor la nivel de canal poate fi nevoie de multe medicamente antibiotice;
  • există un potenţial pericol a coagulopatiei vasculare diseminate datorată creşterii factorilor de coagulare;
  • acest tratament nu se efectuează în primul trimestru de sarcină.

Sănătatea bucală în timpul sarcinii trebuie să fie un motiv de preocupare pentru femeile însărcinate şi nu un motiv de îngrijorare. Obstetricienii recunosc importanţa şi efectul asupra rezultatelor sarcinii a tratamentului endodontic şi a oricărui tratament dentar. Studiile arată că femeile gravide au mult mai multe şanse de a suferi de carii dentare şi de probleme de sănătate orală, decât femeile care nu sunt însărcinate.

Pacientele însărcinate nu sunt imunocompromise, există, totuşi, suprimarea sistemului imunitar matern ca răspuns la făt ce provoacă o scădere a imunităţii mediată de celule şi activitatea naturală a celulelor ucigaşe. Aceste infecţii de tip odontogen au potenţialul să progreseze rapid până la adâncime. 

Infecţiile dentare pot necesita o reţetă pe baza de antibiotice sau analgezice, mai ales dacă este vorba despre o durere pulpara gravă. Abuzul de aceste medicamente poate avea efecte foarte dăunătoare asupra fătului şi mamei însărcinate, de aceea este imperativ necesar ca infecţia odontogena să fie tratată cu promptitudine în sarcina. Tratamentul endodontic ce reprezintă  folosirea radiografiilor, agenţilor anestezici locali, medicamentelor intraradiculare şi irigantilor canalului radicular este foarte eficient.

Radiografiile şi anesteziile în timpul tratamentului endodontic în sarcina

Acest capitol este de maxim interes pentru medici şi gravide deopotrivă. Radiografiile sunt foarte importante în timpul tratamentului endodontic, fiind necesare pentru diagnosticarea corectă şi pentru a determina lungimea de lucru, obturaţia şi evaluarea post-tratament. Radiografiile intră orale sunt foarte sigure pentru pacientele însărcinate, pentru că sunt direcţionate către gura, nu către abdomen, iar expunerea la raze X în timpul sarcinii datorată acestor radiografii nu prezintă nicio creştere a anomaliilor congenitale sau întârzierii creşterii intrauterine.

De asemenea, anestezicele locale sunt sigure când sunt administrate corect şi în cantitatea corespunzătoare în timpul sarcinii, iar tratamentul endodontic este îndreptat spre controlul bolilor, spre menţinerea unui mediu oral sănătos şi prevenirea problemelor ce pot să apară în timpul sarcinii la final sau în perioada postpartum.

Ultimele articole

Explorați mai mult