Crezi ca aplicatiile de intalniri ne ajuta sa gasim dragostea sau sunt, poate, o sursa de dezamagire si stres? Adevarul este ca ele produc frecvent o serie de fenomene pentru care nimeni nu ne pregateste.
Este posibil sa fii utilizator al uneia sau mai multor aplicatii de intalniri. Daca da, ce cauti de obicei cand iti inregistrezi profilul la ei? Dragoste? O relatie serioasa? Sex? Poate ai uitat ultima relatie de cuplu? Toata lumea are obiective si dorinte, fara indoiala. Cu toate acestea, ceea ce nimeni nu se asteapta sa gaseasca sunt experiente care genereaza suferinta psihologica ridicata.
Este adevarat ca tehnologia a transformat modul in care ne relationam unii cu altii. Conform https://matrimoniale365.ro/, in prezent, o mare parte a relatiilor de cuplu isi au originea in aceste platforme online. Se estimeaza, de exemplu, ca Tinder are aproximativ 57 de milioane de utilizatori. La fel, spatii precum eHarmony anticipeaza ca in 2040, 70% dintre relatii vor fi construite in acest fel.
Nimeni nu poate nega ca exista o anumita probabilitate de a avea succes atunci cand vine vorba de a gasi un partener in aceste spatii. Cu toate acestea, exista ceva ce nimeni nu ne spune despre utilizarea unor astfel de aplicatii. Este probabil sa traim anxietate, stres si epuizare. Exista multi oameni care, dupa anumite experiente nu foarte pozitive, se simt frustrati de utilizarea acestoraplicatii .
Ar trebui dezvoltatorii sai sa scrie ceva legat de sanatatea mintala atunci cand ne dam acordul de utilizare? Poate. Intalnirile online ne fac sa credem ca, undeva, exista cineva perfect pentru noi. Atractia care poate aparea pe aplicatiile de intalniri nu garanteaza intotdeauna ca relatia va functiona.
Partea „intunecata” a aplicatiilor de intalniri despre care ar trebui sa stiti
In prezent, exista o anumita epuizare colectiva in jurul aplicatiilor de intalniri. Cu totii tanjim sa gasim ceva mai bun, ceva care sa se potriveasca nevoilor noastre, iar aplicatiile ne fac aceasta promisiune . Este usor sa cada, pentru ca sunt atractive, pentru ca sunt distractive de folosit si exista si factorul social. „Daca toata lumea le foloseste, de ce nu eu?” Ei bine, in cazul in care avem aceasta perceptie, este interesant de stiut acea parte mai putin prietenoasa a universului mentionat.
1. Aplicatiile de intalniri online si relatiile frustrate sunt epuizante
Oricine intra in lumea aplicatiilor de intalniri este cufundat intr-o dinamica relationala in bucla, accelerata si epuizanta . O prima intalnire poate sa nu fie placuta. Deci, dupa aceasta experienta proasta, trebuie sa o iei de la capat. Urmeaza un nou meci si cu el putem realiza o relatie de doua sau trei saptamani. Reveniti la caseta de pornire.
Aproape fara sa stim cum, intram intr-un lant de experiente esuate, accelerate si repetitive. Intalniri, relatii sexuale, cateva momente bune, dezamagire si noi cautari in aplicatii … Cu acest tip de resurse, misterul, jocul seductiei si al iubirii pe foc lent se pierd adesea.
2. Feriti-va de coincidente
Sunt cei care presupun ca algoritmii aplicatiilor de intalniri sunt ca niste autentici potriviri ai dragostei. Nu este adevarat. Din moment ce profilurile pe care ni le arata nu raspund doar la afinitati. De fapt, are de-a face si cu fotografiile pe care le-am incarcat. Daca cineva posteaza o fotografie cu el insusi in costum de baie, sunt sanse sa ni se prezinte candidati in aceeasi tinuta.
3. Ideea periculoasa ca, undeva, exista cineva perfect pentru tine
Am putea spune ca o buna parte dintre utilizatorii acestor aplicatii le folosesc cu o idee. Cei mai multi simt ca pe undeva exista cineva perfect si ca aceste aplicatii ne vor permite sa-l gasim . Numirile esuate nu conteaza, trebuie sa depui rabdare si efort.
Exista si un alt factor. Sunt oameni care, in ciuda faptului ca au un partener, folosesc aceste canale gandindu-se ca, poate, isi pot gasi un partener mai bun.
4. Veti intalni oameni care nu si-au vindecat ranile emotionale
Aplicatiile de intalniri sunt o jungla foarte eterogena. In aceste scenarii online vom gasi personalitati de tot felul, asa cum ni s-ar intampla in orice alt loc fizic conceput in mare masura pentru a intalni un potential partener. Unele mai sanatoase si altele mai problematice pe care nu le vedem intotdeauna venind. Cu toate acestea, deoarece scopul acestor aplicatii este emotional, este obisnuit sa intalniti candidati care au avut deja cateva prime intalniri.
5. Exista o multime de „fantome” in aplicatiile de intalniri
Aplicatiile de intalniri sunt un teritoriu ideal pentru mincinosi si pentru cei care, la un moment dat, prefera sa dispara fara sa spuna nimic ( fantoma ). Fantomele exista si toate traiesc in acele lumi online in care multi dintre cei care cauta o iubire sincera ajung sa fie tradati.
Mai exact, ghosting-ul sau hartuirea online sunt doua dintre cele mai epuizante si dureroase fenomene. Din acest motiv, merita sa luati in considerare cele afirmate aici. Aceste instrumente digitale pot fi uneori placute si utile, dar nu sunt scutite de anumite pericole pentru sanatatea noastra mintala.
Sa fim atenti, sa folosim bine aceste aplicatii si sa ne amintim ca dragostea poate fi gasita si dincolo de un ecran.