29.2 C
București
AcasăSportCum alegeți casca de ski

Cum alegeți casca de ski

Dacă îți place să călătorești la munte iarna, să schiezi, să respiri aerul tare printre brazii încărcați de nea, să admiri niște peisaje ce par desprinse uneori de pe altă planetă, cu certitudine deja ai și un echipament potrivit pentru asemenea incursiuni în natură. Iar o cască de ski performantă nu trebuie uitată, indiferent că ești schior cu experiență sau doar începător în tainele alunecării pe pârtie.

Există numeroase modele de căști de ski în magazinele online cu articole dedicate sporturilor hibernale, deci nu ar trebui să îți faci probleme că nu vei găsi un astfel de accesoriu de protecție care să fie pe măsura ta, să îmbine deopotrivă calitatea cu un design deosebit. Și chiar să aibă un preț pe care să ți-l poți permite.

Orice iubitor al mișcării pe schiuri știe că atunci când ai început o coborâre pe pârtie poți avea la fel de multe surprize precum un conducător auto pe un drum necunoscut: o piatră, un stâlp sau porțiune cu gheață. Deci, este de la sine înțeles că nu trebuie să îți uiți casca de protecție! De cele mai multe ori acest accesoriu îți poate salva chiar viața.

Informații cu privire la alegerea căștii de ski

  

1. Cum se face o cască pentru schiori?

O cască de schi este proiectată special pentru a vă proteja de obstacolele pe care le puteți întâlni în munți: stânci, alți schiori aflați pe pârtie, copaci, gheață etc.

În plus, spre deosebire de căștile de alpinism, o cască de ski are anumite caracteristici specifice: permite protecția urechilor, are un sistem de ventilație reglabil, protejează eficientă împotriva frigului și este compatibilă cu o mască de ski pe măsură.

O cască pentru schiori este formată, de obicei, din două straturi:

• O „cochilie exterioară” reprezentată de o suprafață rigidă, care are rolul de a proteja capul împotriva șocurilor cauzate de loviturile dure, dar și pentru a se constitui într-un scut eficient contra obiectelor ascuțite (crengi de copac, vârfuri de stânci etc).

• O căptușeala interioară, care este de obicei realizată din polistiren expandat. Aceasta are rolul de a absorbi impactul loviturilor și, astfel, de a evita leziunile craniene. Căptușeala interioară acționează ca o spumă cu memorie care se comprimă la nevoie.

Există și căști de ski care sunt formate dintr-o singură unitate („monolit”), la fel de rezistente. Ele sunt avantajoase pentru că, datorită unor tehnologii de vârf înglobate în crearea lor, fac posibil un nivel de ventilație mai eficientă și absorb mai eficient impactul loviturilor. Deloc de neglijat, inclusiv greutatea lor este mai redusă.

La o cască de ski tradițională părțile sunt unite printr-un sistem de fixare foarte bun.

2. Cum se alege casca de ski – principalul criteriu

În primul rând după dimensiune. Pur și simplu se măsoară circumferința capului schiorului cu un centimetru de croitorie peste urechi și sprâncene și, în cele mai multe cazuri, o să se obțină o lungime ce poate fi cuprinsă între 52 și 65 de cm.

Odată ce aveți această valoare măsurată, se consultă tabelul cu mărimi ale căștilor de ski și se alege una pe măsură de acolo.

3. Alte criterii de selectare a unei căști de ski potrivite

În afară de mărime, mai trebuie să se aibă în vedere și alți parametri la achiziția acestui importat accesoriu de protecție:

Greutatea căștii: cu cât e mai ușoară, veți avea tendința să uitați că o purtați, nu o să vă mai jeneze, iar mișcările copului vor fi mai naturale, nu de „astronaut”.

Ventilație: un nivel bun de ventilare a căștii de ski o să vă permită o reglare facilă a temperaturii, inclusiv ca evacuarea transpirației să se facă constant și eficient. Cel mai bine este să alegeți căști care au un nivel de ventilație reglabil. Acest lucru vă permite să modificați fluxul de aer în timp ce continuați să coborâți pe schiuri.

Ușurința în întreținere: cele mai multe modele moderne de căști pentru schiori au părți detașabile, ce se pot spăla sau șterge pentru o bună igienizare.

Varietatea de modele de căști de ski este impresionantă, rămâne să le analizați cu atenție și să comandați una în raport de preferințele dvs. specifice.

Ultimele articole

Explorați mai mult